Финансовият министър Асен Василев предвижда осезаемо повишение на максималния осигурителен

...
Финансовият министър Асен Василев предвижда осезаемо повишение на максималния осигурителен
Коментари Харесай

Министерството на финансите предлага поетеапно вдигане на осигуровките

Финансовият министър Асен Василев планува осезаемо покачване на оптималния застрахователен приход . Това излиза наяве от направения от него и оповестен проектобюджет за 2024 година, както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка.

Според документите се планува от идната година таванът на осигуровките да се повдигане от 3400 на 3750 лв. . В прогнозата за идващите години пък е заложено той да се усили на 4130 лв. от 2025 година и на 4430 лв. през 2026 година

По-високият оптимален застрахователен приход ще докара до повече доходи в бюджета на Националния застрахователен институт /НОИ/, откъдето се заплащат пенсиите. Финансовото министерство пресмята, че от повишението с 350 лв. следващата година ще бъдат събрани спомагателни към 303 млн. лв..

Традиционно в България на осигурителния таван са заетите главно в IT бранша – над 1/5 от всички осигуряващи се на 3400 лв. . Всички организации от високотехнологичния бизнес предизвестиха още предишния месец, че са срещу покачването тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула.

Последно той беше нараснал от 3000 на 3400 лв. с Бюджет 2022 , когато Асен Василев беше министър на финансите в кабинета „ Петков “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР