Финансовият министър Асен Василев е готов България да плати огромни

...
Финансовият министър Асен Василев е готов България да плати огромни
Коментари Харесай

Асен Василев и ГЕРБ в тежък спор заради мегазавода за батерии за ток

Финансовият министър Асен Василев е подготвен България да заплати големи неустойки, само че да постои завода за акумулатори край Стара Загора като мярка за понижаване на въглеродните излъчвания в Маришкия байсен. Това стана ясно от негово изявление по време на парламентарния надзор в петък.

ГЕРБ обаче е твърдо срещу договорката и даже упрекна Василев, че може да има персонален интерес от нея.

Планът на държавното управление да построи цех за произвеждане на акумулатори за предпазване на сила край Стара Загора е новаторска концепция за декарбонизация на българската енергетика. Целта е електричеството да се съхранява при остатъци и след това да се употребява при дефицит. Цената на плана, включен в Националния проект за възобновяване и резистентност на мястото на препоръчаната от ГЕРБ парогазова централа, е 1.5 милиарда лева

България обаче е застрашена от наказания, в случай че заложи дискриминационни условия при провеждането на търга, които да доведат до избор на български производител, уточни.

Според ГЕРБ при сходна развръзка финансовата промяна ще възлиза най-малко на една четвърт от сумата. " Ако цената на националната сигурност е 25% финансова промяна, аз бих я платил. Това да се създават батериите в България сигурно коства повече от 250 млн. лева “, разгласи Василев, представен от " Сега ". Впоследствие обаче посочи, че изискванията за търга ще се пишат дружно с Европейската банка за възобновяване и развиване и нямало да се позволен дискриминационни условия.

Проектът на Василев и готовността му бюджетът да поеме големи финансови наказания разгневи депутатите от ГЕРБ.

" Трябва да си мощно стимулиран персонално и извънредно безконтролен служебно, с цел да приказваш по този начин. Корекцията (санкцията за българския бюджет) няма да е 250 млн. лв., а ще 1.5 милиарда лева Толкова е цената на плана за акумулатори. Корекцията ще е върху цялата сума, тъй като ще се купува от един авансово посочен производител. По правила на Европейски Съюз това е 100 % санкция - 100 % сигурна глоба върху цялата сума ", уточни депутатът от ГЕРБ в бюджетната комисия Красимир Вълчев.

По думите му 1.5 милиарда лв. ще бъдат платени в цех за акумулатори, които ще могат да се употребяват 4 години, при изискване че същият резултат може да се реализира с 200 млн. лв. с разширението на ПАВЕЦ " Чаира " към Яденица и ще работи 100 години. По думите на Василев обаче батериите ще се употребяват 10-15 години.

ГЕРБ за следващ път подлага на критика премиера и заместника му, че на 13 септември 2021 година са излъгали миньорите в Раднево, като са се подписали против закриването на мините, а в това време са се съгласили на подобен ход.

" Това, което прави сега Асен Василев, не цели да запази производството на сила от въглища в комплекса при понижаване на излъчванията на СО2, а по-бързо да го ограничи. Изказването на Сандов, че комплексът би трябвало да стартира да работи единствено през зимата до окончателното му закриване, не е негово персонално мнение, а към този момент е дадено на Европейска комисия ", уточни Красимир Вълчев.

" Новият проект за възобновяване не планува да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн. Планът, който ние заварихме, идвайки като постоянен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и създаване на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този проект, сега България щеше да е с ангажимент да построява газова централа при неналичието на газ и при цените на газа, които съществуват сега. Това щеше да ни сложи в доста неизгодна обстановка да получаваме природен газ от източник, който в този момент води война ", уточни Василев.

Вицепремиерът означи, че има няколко пилотни плана с няколко общини с нискотемпературния запас да се тръгне към планове за отопление, което понижава потребността от енергопотребление през енергопреносната мрежа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР