Финансовите резултати на всички компании в България продължават да подобряват

...
Финансовите резултати на всички компании в България продължават да подобряват
Коментари Харесай

НАП: Приходите на всички фирми в България скачат с 34% до 612 млрд. лв.

Финансовите резултати на всички компании в България не престават да усъвършенстват върхове и през 2022 година, движени от инфлацията. През миналата година приходите на работещите сдружения в страната са скочили с невижданите през последното десетилетие 34% до 611.5 милиарда лева, като макар по-високата изходна база растежът е над два пъти по-висок от миналогодишните 15%. Резултатът е реализиран от общо 375 хиляди сдружения, които са били дейни в страната, съгласно данните от данъчните заявления.На този декор, регистрират близо двойно по-бърз растеж на оборотите си за годината - съвсем 60%. А в номинално изражение сумарните им доходи образуват над 1/5 от общо регистрираните в страната.

Финансовите резултати на всички компании в България не престават да усъвършенстват върхове и през 2022 година, движени от инфлацията. През миналата година приходите на работещите сдружения в страната са скочили с невижданите през последното десетилетие 34% до 611.5 милиарда лева, като макар по-високата изходна база растежът е над два пъти по-висок от миналогодишните 15%. Резултатът е реализиран от общо 375 хиляди сдружения, които са били дейни в страната, съгласно данните от данъчните заявления.

На този декор, регистрират близо двойно по-бърз растеж на оборотите си за годината - съвсем 60%. А в номинално изражение сумарните им доходи образуват над 1/5 от общо регистрираните в страната.



Също с 34% до 564.7 милиарда лева се усилват и разноските на настоящия бизнес. Така сумарната счетоводна облага за 2022 година доближава 55.2 милиарда лева, като пораства с 28% по отношение на година по-рано. Скокът, въпреки и величествен, остава под маркирания преди година растеж от близо 38%. Годината, минала под знака на войната в Украйна и инфлацията обаче не е била еднопосочно добра за всички участници в икономическия живот и това се чете в данните за регистрираната данъчна загуба, която нараства с 3.4% до съвсем 6 милиарда лева
Реклама
С най-бърз ритъм през 2022 година скачат облагите в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, следвани от тези в селското стопанство. Най-голямо пък е задълбочаването на загубите в добивната индустрия. Това демонстрира информация от Националната организация за приходите (НАП) за предходната година след култивиране на данъчните заявления на фирмите, предоставена след питане на " Капитал ".

Броят на дейните сдружения в страната също се усилва - с близо 11 хиляди. От 2016 година единствено предприятията с активност имат обвързване да подават заявления за корпоративен налог в Национална агенция за приходите, което изключва от сметката неработещите компании.

Водещите 100 Бумтящата корпоративна година се вижда още по-ясно от числата на най-големите компании в България, които " Капитал " подрежда за 17-и път. Новата ранглиста " Капитал 100 ", която ще бъде оповестена на 28 юли, демонстрира, че през 2022 година лидерската стотица на локалния бизнес бележи грамаден скок в оборотите си с невижданите 60% по отношение на 2021 година Сумарните им приходи от 132 милиарда лева образуват над една пета от заявената сума за бизнеса на всички компании през предходната година.

Рекордна е и облагата на най-големите 100 сдружения - съвсем 8 милиарда лева, което е с 27% повече спрямо финансовите им резултати отпреди година. Печеливши и губещи Данните на Национална агенция за приходите не включват разбивка на приходите по браншове, като такава е дадена единствено във връзка с облагата и загубата. От справката излиза наяве, че водещ за поредна година е секторът на търговията, където през 2022 година фирмите регистрират облага от 10.7 милиарда лева Резултатът е с 2.4 милиарда лева по-висок по отношение на година по-рано - или растеж от 28%. С съвсем същата сума - 2.3 милиарда лева, пораства и облагата в преработващата индустрия - до 8.8 милиарда лева, с което секторът още веднъж заема втората позиция по индикатора. В процентно изражение нарастването е с 36%. Третото място също е без смяна - за енергетиката. Компаниите от бранша записват общо 4.7 милиарда лева облага за 2022 година, което е с 1.2 милиарда лева или 33% повече по отношение на година по-рано. Общо за стопанската система регистрираната данъчна облага скача със забележителните 25% до 46.7 милиарда лева, или 9.4 милиарда лева номинално покачване.
Реклама
При заявената от компаниите в страната данъчна загуба нарастването е с много по-скромните 3.4% (196.6 млн. лева.) до малко под 6 милиарда лева Най-губещият бранш през 2022 година е преработващата индустрия, където негативният финансов резултат пораства със 170 млн. лева до 748 млн. лева Обратна е посоката при интервенциите с недвижими парцели, където загубите се свиват с 223 млн. лева в границите на година до минус от 718 млн. през 2021 година и по този начин от най-губещ през 2021 година секторът към този момент е на трета позиция по индикатора. В топ 3 на най-губещите е и секторът на финансите и застраховането, където сумарният минус за годината е 735 млн. лева, или със 133 млн. лева повече по отношение на 2021 година
Класацията " Капитал 100 " е част от абонаментния проект на " Капитал ". Всички читатели с подобен абонамент ще имат достъп до изданието на 28 юли.Изданието ще се продава и в комерсиалната мрежа, където ще може да бъде намерено след 28 юли - в магазините Inmedio, във веригите " Фантастико ", " Билла ", OMV, Lukoil, Shell, както и в мрежата за разпространяване на " Икономедиа ".Класацията може да бъде закупена в книжен или в електронен формат и. До 25 юли можете да извършите предварителна поръчка на преференциална цена и с подарък " Капитал 100 " за 2022 в pdf формат. Свързани публикации Най-големите 100 компании в България: Екстремен напредък 28 юли 2022, 11:01 Национална агенция за приходите: Приходите на всички компании в България скачат с 15% до 456 милиарда лева 13 юли 2022, 06:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР