Финансовите резултати на компаниите в страната през 2020 г. показват,

...
Коментари Харесай

Приходите на фирмите в България скачат до 400 млрд. лв. въпреки пандемията

Финансовите резултати на фирмите в страната през 2020 година демонстрират, че пандемията не е блъснала тежко доста бизнеси. Докато някои компании са имали много добра година, други усетиха ударът от рецесията, само че междинният резултат е напредък. Приходите на работещите компании в страната се покачват с 4% до 497.5 милиарда лева през 2020 година, което е леко закъснение по отношение на регистрирания ритъм от 6% през миналата година. В същото време разноските също нарастват, и то малко по-бързо - с 5%, като по този начин облагата се усилва с едвам 2% до 27 милиарда лева по отношение на предкризисната 2019 година Икономическите последици от ковид си личат най-силно при регистрираната данъчна загуба, която през последните години намаляваше, само че през 2020 година нараства с цели 27% до 6.3 милиарда лева

Изненадващо, главният мотор на растежа на облагата през 2020 година са не ИТ компаниите, а фирмите в строителството, а най-големите загуби идват от преработващата индустрия. Това демонстрират данни на Националната организация за приходите (НАП) за предходната година след култивиране на данъчните заявления на фирмите, предоставени след питане на " Капитал ".

Подробна поименна разбивка кой каква година е имал ще е забележима в класацията на най-големите компании " Капитал 100 ", която ще бъде оповестена на 30 юли. Картината измежду локалните 100 колоса, които имат оборот от 70 милиарда лева, е малко по-тъмна от междинното за всички сдружения - приходите на топ 100 компании са се свили с под 7%, демонстрира подреждането. Най-големи спадове имат фирмите от бранш горива и енергетика.
357 хиляди са фирмите, които са подали заявления за корпоративен налог в Национална агенция за приходите. Подобно обвързване имат единствено компаниите с активност.

Строителството води, технологии и търговия следват
Справката на Национална агенция за приходите има разбивка по браншове единствено във връзка с облагата и загубата. От числата излиза наяве, че максимален остава секторът на търговията с облага от съвсем 5.9 милиарда лева през 2020 година Тук е и едно от по-значителните нараствания за годината - въпреки че на годишна база растежът е едвам 5%, номинално това се равнява на цели 282 млн. лева повече от постигнатото през 2019 година Преработващата индустрия остава на второ място с 5.2 милиарда лева, което също се равнява на 5% над облагата от миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР