Финансовите министри от Европейския съюз приеха днес черен списък на

...
Финансовите министри от Европейския съюз приеха днес черен списък на
Коментари Харесай

ЕС прие черен списък от 17 данъчни убежища, които могат да загубят евросредства

Финансовите министри от Европейския съюз одобриха през днешния ден черен лист на данъчните убежища, включващ 17 юрисдикции отвън Европейски Съюз, за които се прави оценка, че не сътрудничат по данъчни въпроси. Това заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер, представен от " Ройтерс ".

Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршаловите острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Сейнт Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и Обединените арабски емирства са страните в листата, съгласно публични източници.

По думите на Льо Мер други 47 юрисдикции са попаднали в общественодостъпен " сив " лист на страни, които сега не покриват стандартите на Европейски Съюз, само че са се заели да променят данъчните си правила.

След многочислени разкрития на схеми за заобикаляне на данъчните закони посредством офшорни структури от компании и богати персони, страните от Европейски Съюз започнаха през февруари тази година процедура за разработване на лист на данъчните убежища в опит да обезкуражат потреблението на компании фантоми в чужбина. Такива сдружения в доста случаи са законни, само че могат да прикриват противозаконна активност.

Страните в черния лист могат да изгубят достъпа си до европейско финансиране. Други вероятни контрамерки ще бъдат избрани през идните седмици, уточни Льо Мер.

Система за Данък добавена стойност

Финансовите министри от Европейски Съюз утвърдиха опростена система за събиране и заплащане на налог добавена стойност (ДДС) в бранша на онлайн търговията в съюза, като задачата е да бъде понижена бюрокрацията и да се усилят приходите от налози за страните членки, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Промяната в разпоредбите ще направи нашата система пригодна за цифровата стопанска система, сподели естонският министър на финансите Тоомас Тьонисте във връзка решението. Естония е ротационен ръководител на блока.

Компаниите, които продават в чужбина по интернет, ще ползват Данък добавена стойност по същия метод, по който и когато продават в личната си страна, добави заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, приветствайки решението.

Според новите разпореждания, които ще бъдат въведени през идните четири години, фирмите към този момент няма да би трябвало да се записват по Данък добавена стойност във всяка страна от Европейски Съюз, в която продават. В момента фирмите заплащат към 8000 евро (9490 долара) на страна, в която се записват, съгласно Европейската комисия.

Очакванията са новата система да спести като цяло на фирмите 2.3 милиарда евро и да докара до покачване на приходите от Данък добавена стойност в страните от Европейски Съюз със 7 милиарда евро по оценки на Комисията.

Данъчните въпроси са в пълномощията на страните членки, което по традиция ги прави сложни за взаимни начинания сред обособените европейски страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР