Финансовите министри на водещите икономики от Г-20 подкрепят проекта за

...
Финансовите министри на водещите икономики от Г-20 подкрепят проекта за
Коментари Харесай

Финансовите министри на Г-20 подкрепят проекта за глобален корпоративен данък



Финансовите министри на водещите стопански системи от Г-20 поддържат плана за световен корпоративен налог, който да спре пренасочването на облаги към страни и райони с ниски налози и пропуснати държавни доходи за стотици милиарди долари, демонстрира план на официално съобщение, оповестява Ройтерс.

Споразумението би трябвало да бъде финализирано в събота по време на договаряния в италианския град Венеция. Целта е финансовите водачи на страните от Г-20 е да дадат последната си благословия по отношение на плана на срещата на върха през октомври в Рим.

Пактът за определяне на минимална световна ставка на корпоративния налог от най-малко 15% е опит да се измъкнат повече средства от софтуерни колоси като Amazon и Гугъл, както и от други мултинационални компании, които на този стадий се възползват от най-атрактивната данъчна основа в избрани страни и райони.

" Приканваме всички членове, които към момента не са се включили към интернационалното съглашение, да го създадат ", се споделя в известието, забелязано от Ройтерс, което е ориентирано към редица страни, които към момента се опълчват на сходни световни данъчни ограничения.

Два източника на организацията показаха, че изказването се чака да бъде оповестено в края на договарянията в събота.

Това би представлявало политическо утвърждение на по време на диалози, проведени от основаната в Париж Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Ако всичко върви по проект, новите данъчни правила би трябвало да бъдат превърнати в обвързващо законодателство в международен мащаб преди края на 2023 година

" Убеден съм, че в последна сметка ще стигнем до взаимно решение в границите на Европейски Съюз, " сподели немският финансов министър Олаф Шолц пред радиостанция DLF, преди началото на диалозите във Венция.

Срещата на министрите на финансите и на централните банкери от Г-20 в италианския град ще бъде първата им среща лице в лице от началото на коронавирусната пандемия.

Членовете на Г-20 съставляват над 80% от международния БВП, 75% от международната търговия и 60% от популацията на планетата, включвайки огромни като тези на Съединени американски щати, Япония, Англия, Франция, Германия и Индия.

В допълнение към по-ранните планове, в официалното съобщение за срещата в събота се споделя, че ограниченията за поддръжка, въведени от по-богатите страни, с цел да защитят стопанските системи си от опустошенията на пандемията, би трябвало да подхождат на уговорките на централните банки да поддържат инфлацията постоянна.

" Ще продължим да поддържаме възобновяване, като заобикаляме прибързано отдръпване на ограниченията за поддръжка и в същото време оставаме в сходство с мандатите на централните банки - в това число и във връзка с ценовата непоклатимост “, написа още в проектокомюникето, представено от Ройтерс.

В взаимното проектоизявление на Г-20 също по този начин се приканва за по-бързо разпространяване на ваксини, медикаменти и проби за Covid-19 по целия свят, само че без да се поемат нови задължения за тази цел, като в същото време се прикани Международния валутен фонд да откри способи за ориентиране на неговите запаси към нуждаещите се страни.

МВФ съобщи в петък, че неговият изпълнителен съвет е подкрепил отпущането на 650 милиарда $ " Специални права на тираж ", ускорявайки до края на август разпределението на валутните запаси в 190-те страни членки на Фонда.

Политиката за изменението на климата също ще бъде тематика на идните в събота договаряния във Венеция. Изказвайки се на конгрес за климатичните налози преди срещата на Г-20, министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън прикани за по-добра интернационална съгласуваност, с цел да се избегнат комерсиалните търкания.

Тя говореше дни преди Европейски Съюз да показа идната седмица така наречен " Механизъм за промяна на въглеродните граници " (CBAM), налагащ данъци върху наличието на въглерод във вносните артикули.

Схемата е опит за разубеждаване на " приключването на въглерод ", прехвърлянето на производството към страни с по-малко тежки ограничавания на излъчванията, само че някои търговски сътрудници се притесняват, че този механизъм може да работи като протекционистки инструмент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР