Финансовите министри на Европейския съюз подкрепиха заем от 5 милиарда

...
Финансовите министри на Европейския съюз подкрепиха заем от 5 милиарда
Коментари Харесай

Финансовите министри от ЕС подкрепят заем от 5 млрд. долара за Украйна


Финансовите министри на Европейския съюз поддържаха заем от 5 милиарда евро за Украйна. Средствата би трябвало да оказват помощ на страната да поддържа действието на учебни заведения, лечебни заведения и други държавни институции на фона на съветската инвазия, заяви чешкото финансово министерство, представено от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6911
Заемът, който ще бъде гарантиран с гаранции от членките на Европейски Съюз, е част от общ пакет, възлизащ на 9 милиарда евро, разгласен през май. Първият 1 милиард евро бе възложен на Киев при започване на август.

Министър на финансите на Чехия Збинек Станюра, който беше хазаин на европейските си сътрудници на днешната им среща в Прага, сподели, че следва да се реши по какъв начин останалите 3 милиарда евро от пакета да бъдат разпределени под формата на заеми или безплатни средства.

Същевременно украинският министър председател Денис Шмигал съобщи, че средствата, нужни за възобновяване на Украйна, са над 349 милиарда $, осведоми Укринформ.

Тази цифра се съдържа в отчета " Бърза оценка на вредите и потребностите за възобновяване ", създаден от държавното управление в Киев взаимно с Европейски Съюз и Световната банка, сподели министър председателят, като акцентира, че сумата към момента не отразява цялостния мащаб на разрушенията.

За да покрие непосредствените си потребности, Украйна се нуждае от 105 милиарда $ в кратковременен проект. Само за първия стадий са нужни 17 милиарда $, от които Украйна има потребност от 3,4 милиарда $ през идващите три месеца ", добави Шмигал.

Той акцентира, че тази сума към момента не отразява цялостния мащаб на разрушенията, заради което прикани Световната банка и други сътрудници да актуализират отчета постоянно, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР