Финансовите институции се доказаха като стабилен партньор на домакинствата, бизнеса

...
Финансовите институции се доказаха като стабилен партньор на домакинствата, бизнеса
Коментари Харесай

Митева: Банките съхраняват не само парите, но и доверието на хората

Финансовите институции се потвърдиха като постоянен сътрудник на семействата, бизнеса и държавните институции Отрицателните лихви подтикват търсенето на различни принадлежности за предпазване и вложение на средства
Поздравителен адрес от ръководителя на УС на АББ по случай Деня на банкера

Честит празник - Ден на Банкера!
Диана Митева, Председател на Управителния съветна Асоциация на банките в България

Уважаеми сътрудници от банковия бранш,

Бих желала да насочва към всички Вас своите сърдечни поздравления и благопожелания по случай Деня на банкера, който обичайно означаваме на 6 декември.

За втора поредна година сме изправени пред разнородни провокации, през които имаме виновната задача да преминем обединени като общество, с цел да се оправим с тях по най-ефективния метод. Ролята, която има банковият бранш във връзка с трайното и устойчиво възобновяване на стопанската система от пандемията COVID-19, е изключително значима и виновна. Подкрепата, оказана от страна на банките за бизнеса и семействата, още в самото начало на пандемията, беше и продължава да бъде основна за оправянето с икономическата обстановка, пред която е изправен през днешния ден светът, както и за възобновяване на стопанската система и нейния резистентен напредък. Банките в този момент повече от всеки път са разполагаем на своите клиенти, с цел да бъдат разисквани техните самостоятелни потребности и потребности и да ги поддържат във всяко тяхно значимо житейско начинание.

Продължаващият растеж на депозитите е знак за доверието на жителите в банковите институции, които не стопираха да обезпечават финансиране през най-критичните интервали от пандемията. Финансовите институции демонстрираха навременна и съответна реакция и се потвърдиха като постоянен сътрудник на бизнесите и семействата, само че също по този начин и на държавните институции, с които сполучливо и дейно си сътрудничат, което се видя и по време на най-критичните интервали от пандемията. В сегашния миг банките и техните клиенти към този момент гледат напред, към етапа на възобновяване на стопанската система.

В същото време ставаме очевидци на разнообразни други процеси и фактори, които оказват въздействие върху банковата активност и я изправят пред провокации и търсене на решения. Например, негативни лихвени проценти - феномен, който от дълго време се следи отвън страната ни и разумно не подминава и България. Този интервал на негативни лихви в международен мащаб освен продължава дълго, само че се чака и да се задържи отсега нататък.

Сложната, променлива и непредвидима икономическа конюнктура, в която банките оперират, ги кара да демонстрират еластичност и да приспособяват активността си. Добрата вест е, че както банките се приспособяват към новата действителност, по този начин и техните клиенти стартират да я осъзнават и да одобряват обстоятелството, че банковите депозити имат своите други възможности при съхранението на парични средства. Клиентите стартират да се преориентират към нови принадлежности за предпазване и вложение, като взаимни фондове, доверително ръководство и други решения, благодарение на банковите консултанти. Инвестициите в този вид артикули нарастват с огромни темпове, като се следи сериозен растеж по отношение на предходната година. Това демонстрира, че клиентите разчитат на банките да бъдат техен приближен сътрудник при ръководството и съхранението на парите им и за намирането на най-хубавите самостоятелни разновидности и подходи, съобразени с потребностите им в динамичната и бързо изменяща се действителност.

Дигитализацията дава доста нови благоприятни условия в областта на банковите услуги и е един от главните цели в работата на банките. Нейното начало бе обещано надалеч преди пандемията, само че дигитализацията беше мощно повлияна и ускорена от нея. Банките се стараят непрекъснато да оферират на своите клиенти достъп до от ден на ден цифрови услуги, които, напълно разумно, са на по-ниски цени от тези, предлагани по обичайните канали. По този метод клиентите имат опция да се възползват освен от по-бързи и евтини услуги, само че и не им се постанова да посещават банкови клонове, което им икономисва време, а през днешния ден способства и за съхранението на здравето и сигурността им в условия на продължаваща пандемия. Банковите услуги стават все по-достъпни от всяка точка на света, когато и да е, а скоро с въвеждането у нас на системата за незабавни заплащания, над чието консолидиране банките интензивно работят, тези услуги ще бъдат и още по-бързи, отговаряйки на потребностите на бизнеса и самостоятелните клиенти.

Дигитализацията е непроменяемо обвързвана с високото равнище на сигурност, което банките обезпечават при даване на своите услуги. Банките повече от всеки път влагат в осведомителна сигурност и поставят старания да осведомят своите клиенти и да ги предпазят. В спешни времена неведнъж се появяват недоброжелатели, които се пробват да се възползват от паниката, основана от изключителни условия, каквато е пандемията и да подведат жителите за да получат достъп по един или различен метод до техните средства. Ето за какво е от изключителна значимост банките и жителите дружно да противодействат на тези опити. Банките биха могли да продължат да обезпечават същата степен на сигурност само в партньорство със своите клиенти. Поради тази причина банките влагат доста старания и за повишение информираността на клиентите, тяхната цифрова просвета и финансова просветеност.

Банките не могат да си разрешат да реализират своята активност като елементарни търговски сдружения. Те подлежат на едни от най-строгите регулации, а също по този начин оперират с привлечени средства от клиентите и имат своята задача пред обществото. Преходът към климатично неутрална, устойчива, ефикасна и обективна стопанска система и задачите за резистентност са още един прибавен детайл към техните обществени отговорности при осъществяване на активността им и занапред ще има по-сериозно отражение върху нея. По този метод банките в актуалните условия са непосредствено ангажирани с обезпечаването на по-добро бъдеще, както за всички нас, по този начин и за идващите генерации след нас.Банките съхраняват освен средствата на жителите, само че и нещо също толкоз скъпо, въпреки и извънредно в количествено отношение - тяхното доверие. В турбулентни времена, в които жителите имат потребност от сигурност, непоклатимост и предвидимост, с цел да могат да продължат да възнамеряват своето всекидневие и да следват проектите и начинанията си, банките се потвърждават като техен приближен сътрудник и всички ние в банковия бранш работим неуморно за това да не престават сполучливо своята задача и отсега нататък.

Използвам мотива на професионалния ни празник да пожелая на цялата банкова общественост, само че също и на нашите клиенти и сътрудници, една по-здрава, сполучлива и постоянна за всички нас 2022 година, в която да преминем през провокациите по-силни и обединени от всеки път!

Честит празник - Ден на Банкера!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР