Финансови проблеми тресат пощенския оператор на Нидерландия, съобщава в блога

...
Финансови проблеми тресат пощенския оператор на Нидерландия, съобщава в блога
Коментари Харесай

Финансови проблеми тресат пощенския оператор на Нидерландия

Финансови проблеми тресат пощенския оператор на Нидерландия, оповестява в блога си журналистът Апостол Апостолов. Той напомня, че след началото на войната в Украйна пощенските колета са намалели доста, а това от своя страна води и до по-лоши финансови резултати през миналата година за нидерландския пощенски оператор PostNL.

За първото тримесечие PostNL отчита оборот в размер на 783 милиона евро или с 3% по-малко спрямо преди година, сочи финансовият му доклад. Доставени са 81 млн. колета или с 6,5% по-малко по отношение на 2022 година

За да закърпи зейналата финансова дупка в бюджета, операторът е минал в режим на фрапантни ограничения. През февруари са съкратени близо 300 души на цялостен работен ден. От тази стъпка ще бъдат спестени 25 млн. евро за тази година. 

Реорганизацията в личния състав ще продължи и през идващите месеци. Още щатни бройки ще отидат наложително на борсата и не се планува наемане на нов личен състав.

Председателят на борда на шефовете на PostNL Херна Верхаген разяснява за публичната медия NOS, че политиката на икономии ще продължи и през идващите две години като дотогава разноските би трябвало да бъдат свити с 30 млн. лв.. 

По думите му най-засегнат ще бъде отделът, който следи придвижването на пратките. Принудително ще бъдат съкратени щатни бройки от администрацията, само че не и пощальони, твърдят от компанията.

„ В офиса работните места изчезват, тъй като част от работата може да бъде цифровизирана. Освен това доста от хората бяха наети по време на коронавирус пандемията когато компанията доста бързо се разрастваше. Те към този момент не са нужни “, изясни Верхаген. По негови груби калкулации близо 6-7% от административните задания ще бъдат механизирани и няма потребност от човешка активност.

Синдикатите са осведомени за идните структурни промени. Според тях ще минат месеци преди да има изясненост тъкмо какво тъкмо ще се случи. А това означавало несигурност  за личния състав за доста дълго време. В нидерландския пощенски оператор работят близо 36 000 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР