Финансовата ситуация в столичния градски транспорт е изключително тежка. Държавата

...
Финансовата ситуация в столичния градски транспорт е изключително тежка. Държавата
Коментари Харесай

София чака 120 млн.лв. за спасяване на транспорта, 35% от данъците ни отиват за него

" Финансовата обстановка в столичния градски превоз е извънредно тежка. Държавата дава дотации, които са към 10% от това, което финансира общината (б.р. 15 млн.лв. от кабинета).

Нека не забравяме, че нищо гратис няма, всичко се заплаща по някакъв метод. В момента над 35% от налозите на софиянци отиват за поддръжка за градския превоз.

Това значи, че други също доста значими планове са подценени ",  заяви  кметът на София Йорданка Фандъкова на конгрес, отдаден на ролята на публичния превоз в изискванията на пандемия, икономическа, енергийна и финансова рецесия, и последствията от тях.

" С актуализацията на държавния бюджет от 1 юли Столична община упорства да ѝ бъдат отпуснати спомагателни най-малко 120 млн. лева за градския превоз. Засега не се планува нарастване на цената на билетите ”, добави столичният кмет.

 
Кръглата маса беше проведена от КТ Подкрепа. На нея бяха поканени представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, работодатели и ръководители на транспортни сдружения.

От името на държавното управление единственият представител беше шеф на дирекция в ИА Автомобилна администрация. Парламентът не прати не началник на комисия или най-малко редови народен представител, само че даже и специалист.

Пред форума КТ Подкрепа показа изчерпателен разбор на положението на публичния градски транспорт.

" От всички типове превоз градският пострада най-вече от пандемията ", съобщи Иван Кирилов, ръководител на Федерацията на транспортните работници  Подкрепа.

" Това не е единствено в София, а и в Плевен, в Бургас, във Варна и в другите огромни български градове. Нашето предложение е да бъде увеличена дотацията и да се преразгледа методът на използване на регламента на Европейски Съюз №1370 от 2007 година ", добави синдикалистът.

От синдикатите бе стартирана и концепция за бъдещето – услугата да стане безвъзмездна, което до момента у нас е осъществено само в Кюстендил.

 

Наталия Каменова

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР