Финансова къща Логос-ТМ ще бъде първата компания, която емитира облигации

...
Финансова къща Логос-ТМ ще бъде първата компания, която емитира облигации
Коментари Харесай

Логос-ТМ ще емитира ипотечни облигации за 2.5 млн. евро на Beam

Финансова къща " Логос-ТМ " ще бъде първата компания, която емитира облигации на пазара за дребни и междинни предприятия. Компанията, учредена през 1993 година, възнамерява да набере към 5 млн. лв., като предложи 2500 книги с номинал от 1000 евро на цена сред 1000 и 1100 евро. Облигациите ще бъдат матуритет от 4 години, като ще бъдат обезпечени с вземания от ипотечни заеми, покриващи най-малко 130% от номиналната стойност на облигацията. Освен, че са първите на BEAM, в аукциона за ипотечните облигации могат да се включат и самостоятелни вложители. Това е друго от практиката до момента, при която пласирането на бондовете става частно, а по-късно се качват за търговия на борсата. С набраните средства компанията цели да разшири активността си.Минималната рента по тези облигации е 9.3%, като купонът е обвързван с референтния лихвен индикатор EURIBOR- 550 базисни пункта плюс шест месечната рента, като оптимално може да доближи 10.5% годишно. Купонните заплащания ще са на шест месеца, като има алтернатива за " Логос " предварително да погаси емисията след петото купонно заплащане. В случай че опцията бъде задействана, облигационерите ще бъдат обезщетени с в допълнение лихвено заплащане. Емисията ще бъде счетена за сполучлива, в случай че бъдат набрани най-малко 1 млн. евро, излиза наяве от известието на компанията. Посредник по предлагането е ИП " Карол ".

Финансова къща " Логос-ТМ " ще бъде първата компания, която емитира облигации на пазара за дребни и междинни предприятия. Компанията, учредена през 1993 година, възнамерява да набере към 5 млн. лв., като предложи 2500 книги с номинал от 1000 евро на цена сред 1000 и 1100 евро. Облигациите ще бъдат матуритет от 4 години, като ще бъдат обезпечени с вземания от ипотечни заеми, покриващи най-малко 130% от номиналната стойност на облигацията. Освен, че са първите на BEAM, в аукциона за ипотечните облигации могат да се включат и самостоятелни вложители. Това е друго от практиката до момента, при която пласирането на бондовете става частно, а по-късно се качват за търговия на борсата. С набраните средства компанията цели да разшири активността си.

Минималната рента по тези облигации е 9.3%, като купонът е обвързван с референтния лихвен индикатор EURIBOR- 550 базисни пункта плюс шест месечната рента, като оптимално може да доближи 10.5% годишно. Купонните заплащания ще са на шест месеца, като има алтернатива за " Логос " предварително да погаси емисията след петото купонно заплащане. В случай че опцията бъде задействана, облигационерите ще бъдат обезщетени с в допълнение лихвено заплащане. Емисията ще бъде счетена за сполучлива, в случай че бъдат набрани най-малко 1 млн. евро, излиза наяве от известието на компанията. Посредник по предлагането е ИП " Карол ".

" Още от края на 2022 година се следи забележителна промяна в цените на облигациите и скок в равнището на рентабилност, която този вид принадлежности носят на своите държатели. Рекордната инфлация и покачващите се лихвени проценти през последната година сътвориха опция за инвестиция в принадлежности с закрепена рентабилност, каквито са облигациите, освен това при рекордно високи лихвени равнища, които доста надвишават лихвите по общоприетите банкови депозити. ", разясняват от емитента и допълват: " Неслучайно това е и втората емисия облигации на БФБ в границите на месец, откакто от банкова институция предложиха емисия дългови бумаги при сходна рента. " Има се поради облигацията на, които обаче са зависещ дълг и са необезпечени. Логичното за " Логос-ТМ " Компанията, която попада под номер 3 в регистъра на финансовите институции на Българска народна банка и е измежду акционерите в Централния депозитар, търгува на паричните пазари, като изкупува и предлага заеми на физически лица и компании. Основана е от, икономист от Видин, който през 80-те е зам.председател в Българска народна банка, след което е и народен представител в 7-то Велико народно събрание. Бизнесът, който основава при започване на прехода, и до през днешния ден продължава да бъде фамилен, като сега мажоритарен притежател е синът на Георгиев, който е също се споделя Румен Георгиев. Бащата и синът имат към 81% от " Логос-ТМ " съгласно данни от Търговския указател.

Годишният доклад на компанията за 2021 година демонстрира доход и облага от към 1.3 млн. и 0.6 млн. респективно, като няма особена смяна спрямо 2020 година За сметка на това кредитният портфейл " Логос-ТМ " се усилва двойно за три години от 8.1 млн. до 16.3 млн. лв. през 2021 година Собственият капитал също пораства: от 4.2 млн. през 2019 година до 6 млн. лв. през 2022 година Бързото разгръщане обаче изисква още спомагателни средства. През 2022 година се вижда прочут растеж в постъпленията и облагата до 2.2 и 0.8 млн лв. респективно. За компанията и процедурата
Реклама
Андрей Георгиев, изпълнителен шеф на финансовата институция, изяснява пред " Капитал ", че техническите елементи към предлагането са забавили самата процедура. От една страна " Централният депозитар не може да работи с евро ". От друга страна е обезпечението, което " Логос " би трябвало да подава, с цел да получи набраните средства. На процедура, с цел да получи набраният капитал, сдружението ще би трябвало да подава ипотека на стойност 130% от средствата, които ѝ трябват, с цел да получи декларираната сума. Компанията действително употребява част от активите си (кредитния си портфейл) като залог, с цел да набере средства от борсата.

Според данни на " Логос-ТМ " кредитното портфолио се състои най-вече от заеми към юридически лица, които са обезпечени с някакъв
залог: активи, вземания, търговски предприятия или парцели. Средната дълготрайност на заемите са с към три години, като размера на главницата е към 160 хиляди лв. на дълг. Официалното показване на емисията пред вложителите ще е на 20 юни, като предлагането се чака да бъде на 30 юни и ще се организира под формата на аукцион, т.е. при повече интерес от страна на вложителите, облигацията може да се котира за 1100 евро (около 2150 лева), което в действителност дефинира минималният лот за инвестиция. При тази цена доходността до падежа ще намалее.
Свързани публикации Платформата за ипотеки на " ИпоТех Софком " възнамерява IPO за 3 млн. лв. на BEAM 12 юни 2023, 14:34 " Хюстън, нямаме проблем ": Първият полет на " Дронамикс " е сполучлив 25 май 2023, 13:33

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР