Финансирането на училищата през 2018 година няма да зависи само

...
Финансирането на училищата през 2018 година няма да зависи само
Коментари Харесай

Училищата с отделно финансиране за режийните си разходи

Финансирането на учебните заведения през 2018 година няма да зависи единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на района, в който се намира учебното заведение, а в по-дългосрочен интервал – и от качеството на просветителния развой. Това реши държавното управление в понеделник при приемането на стандартите за делегираните от страната действия. В стандартите и в бюджета за идната година са заложени сложни ограничения и дейности, гарантиращи еднакъв достъп до качествено обучение посредством обезпечаване на безвъзмезден превоз на децата и учениците и целодневна организация на образователния ден в средищните училища; в допълнение финансиране на предпазени учебни заведения и детски градини.

Занапред режийните разхои на учебните заведения като осветяване и отопление, които не зависят от броя на децата, ще бъдат изведени като обособен стандарт за прехрана с настрана финансиране, а няма да са както до момента – част от общия, изясни ръководителят на просветителната комисия в Народното събрание Милена Дамянова на изнесено съвещание на комисията във Велико Търново.

Дамянова уточни още, че ще бъдат ориентирани пари и към учебните заведения с централизация на деца от уязвими групи, с цел да бъдат назначавани посредници, които да оказват помощ за връщането на децата към образованието, а учителите да могат да работят повече самостоятелно с децата. 12% % в допълнение ще получат учебните заведения в отдалечени региони. Над 35 милиона лв. са за обсега на деца от уязвимите групи.

От идната година и осмокласниците ще могат да получават стипендии. Заложени са осем милиона лв. в бюджета за заплати на педагогичен съветници и психолози във всяко учебно заведение, като мярка за предварителната защита против експанзията.

" Заложени са 8 милиона лв. в бюджета, с цел да можем да имаме педагогичен съветници и психолози в учебните заведения, които да бъдат в поддръжка на учителите за работа освен, когато настъпи рецесия, само че и доста преди този момент ", разяснява Милена Дамянова.

В професионалното обучение децата към този момент ще могат умерено да си избират гимназия, в която да учат специалност без да се тормозят родителите за транспортните разноски. Разширява се опцията за покриване на пътните разноски на учениците, които пътуват не просто до най-близкото учебно заведение, а до професионалната гимназия, която е определена.

За 2018 година в областта на обществените услуги стандартите са изменени диференцирано, като за профилираните институции за даване на обществени услуги те са увеличени със 7%, като се изключи домовете за остарели хора, където нарастването е с 10 %. За обществените услуги, предоставяни в общността, нарастването на стандартите е в границите от 5% до 13%, като за центровете за обществена рехабилитация и интеграция нарастването е с 13%, а за предпазените жилища – с 8 на 100.

В сферата на културата за 2018 година стандартите за районните библиотеки и за читалищата са увеличени с 14 %. Въвежда се обединен разходен стандарт за всички музеи и художествени галерии с районен темперамент, без значение от субсидираната бройка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР