Филмовият гигант Уолт Дисни (Walt Disney) обяви, че се е

...
Филмовият гигант Уолт Дисни (Walt Disney) обяви, че се е
Коментари Харесай

Disney ще купи от Мърдок за 52.4 млрд. долара почти целия телевизионен и филмов бизнес на Fox

Филмовият колос " Уолт Дисни " (Walt Disney) разгласи, че се е споразумял да купи всички активи от филмовия, ефирен и развлекателен бизнес на " Туенти-фърст сенчъри фокс " (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок за 52.4 милиарда $, оповестиха " Ройтерс " и Би Би Си.

Както филмовата, по този начин и кабелната мрежи на 21st Century Fox ще бъдат закупени от " Дисни ", която ще поеме и 13.7 милиарда $ от дълга на компанията. Сред активите, които ще придобие, са " Марвъл студиос " (създали касовите филми по комиксите на " Марвъл " ), франчайза на " Аватар " и хитови сериали като " Семейство Симпсън ".

Сделката съгласно " Ройтерс " е част от напъните на " Дисни " да се оправят с възходящата конкуренция на компании като " Амазон " и " Нетфликс ". Чрез каузи на " Фокс " в " Хулу " (Hulu) , един от конкуретните на " Нетфликс ", " Дисни " на процедура ще си обезпечи мажоритарния пакет в платформата за видео стрийминг.

Мрежите на National Geographic, FX и Star India - индийска компания с 58 канала и 650 милиона фенове в страната - също ще бъдат продадени.

Какво не се трансформира

В ръцете на Мърдок остава контролът върху канала " Фокс нюз " , чиито позиции са в синхрон с тези на републиканците в Съединени американски щати (и с тези на президента Доналд Тръмп) и " Фокс спорт ", които ще се озоват в обособена компания.

Според договорката 86-годишният Мърдок и фамилията му ще получат дял от 4.25% в " Дисни " дружно с активи като най-големия заплатен ефирен канал във Англия и няколко кабелни канала.

 Disney ще купи от Мърдок за 52.4 милиарда $ съвсем целия ефирен и кино бизнес на Fox
© Reuters

Сделката няма да повлияе на предлагането на 21st Century Fox да придобие още 61% от английската " Скай нюз " и по този начин да получи цялостен надзор над нея - договорка, която към момента се изследва от английските регулатори. Същевременно Мърдок продава на " Дисни " настоящия си дял от 39% в малкия екран. Според източници на Би Би Си прехвърлянето на активите към " Дисни " няма да промени следствието.

Шефът на " Дисни " Боб Айгър ще удължи мандата си до края на 2021 година според договорката, с цел да улесни интеграцията на бизнеса на " Фок ". Той към този момент три пъти отсрочи отдръпването си от " Дисни ", а през март сподели, че счита да остане в компанията до юли 2019 година

Съобщението поставя завършек на траялата над половин век медийна агресия на Мърдок и фамилията му. Наследил един вестник от татко си на 21 години, за последните десетилетия той сътвори една от най-големите медийни империи, която нееднократно беше в центъра на интернационалните кавги.

Предстои договорката да бъде прегледана от антитръстовите регулатори в Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР