Филмовата звезда Майкъл Дъглас ще получи почетна Златна палма на

...
Филмовата звезда Майкъл Дъглас ще получи почетна Златна палма на
Коментари Харесай

Майкъл Дъглас ще получи почетна палма в Кан

Филмовата звезда Майкъл Дъглас ще получи почетна " Златна палма " на филмовия фестивал в Кан по-късно този месец, оповестиха уредниците.

Наградата се присъжда за " блестящата кариера и ангажираност към киното " на 78-годишния артист и ще му бъде отдадена респект по време на церемонията по откриването на фестивала на 16 май.

Дъглас беше една от най-големите звезди на 80-те и 90-те години на предишния век, участвайки в поредност от пикантни трилъри като " Първичен инстинкт " и " Фатално привличане ". Той завоюва " Оскар " за емблематичната си роля на банкера Гордън Геко в " Уолстрийт " от 1987 година и продължава да бъде главно екранно наличие в последните филми на Marvel " Antman " и награденото му комедийно преобразяване в телевизионното шоу " Методът Камински ".

Син на именития холивудски артист Кърк Дъглас, първият му опит в киното е като продуцент на " Полет над кукувиче гнездо " през 1975 година, който му носи и " Оскар ".

За финален път взе участие в Кан с кино лентата " Зад свещника ", в който се превъплъщава в ролята на пламенния пианист Либерачи.

Сред последните носители на почетната палма са Форест Уитакър, Агнес Варда и Джоди Фостър.

Журито на филмовия фестивал в Кан през 2023 година включва в деветчленния си състав носителката на " Оскар " Бри Ларсън, американския артист Пол Дано и френската режисьорка Жулиета Дюкурньо.

Организаторите на влиятелния френски фестивал по-рано бяха декларирали, че миналогодишният притежател на " Златна палма ", режисьорът на " Триъгълник на тъгата " Рубен Остлунд, ще ръководи журито на главния конкурс. Групата ще избере кой от 21-те състезаващи се кино лентата ще получи огромната премия на тазгодишния фестивал, който ще се организира от 16 до 27 май. В състава на журито от четири дами и петима души влизат още мароканската режисьорка Мариам Тузани, френският артист Дени Меноше, британско-замбийският режисьор Рунгано Ньони, аржентинският режисьор Дамян Шифрон и френският афганистански сценарист и режисьор Атик Рахими.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР