Филмът "Градината на Пресвета Богородица" разказва за ежедневието на монасите

...
Филмът "Градината на Пресвета Богородица" разказва за ежедневието на монасите
Коментари Харесай

Филмът "Градината на Пресвета Богородица" разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир

Филмът "Градината на Пресвета Богородица" споделя за всекидневието на монасите от Зографския манастир
Има безчет доста филми за красиви и чудновати места, обгърнати в мистичност и красива природа. Този филм обаче не е за това. „ Градината на Пресвета Богородица “ споделя за всекидневието на монасите от Зографския манастир.

Документалната лента е дело на креативния екип Силвия Павлова (продуцент) и Борислав Павлов (режисьор), създатели на българската продуцентска компания Павлов Филмс. Премиерата ще бъде на 7 октомври от 15:00 часа в Дома на киното като част от фестивала „ Sofia Biting Docs “.

Авторите ни водят на място, на което времето тече по друг метод, а мнозина го считат за най-святото на земята. Място, на което молитвата не е серпантина повече от 1000 години, а земята е обещана на Божията майка - Градината на Пресвета Богородица. Така се споделя и филмът, който ще приближи фена до Атон и ще надникне в живота на единствения български манастир на полуострова - "Св. Вмчк. Георги Победоносец"

Света Гора е самостоятелна монашеска република, ситуирана на полустров Атон в северна Гърция. Полуостровът е приютил по скатовете си 20 православни манастира и още десетки по-малки отшелнически общности. Единственото население са монасите, а визитата на дами е неразрешено. Свещеното поверие споделя, че Атон е бил обещан на Пресвета Богородица, с цел да бъде нейна градина – по тази причина тя е единствената жена, която може да обитава там.
 "Градината на Пресвета Богородица" споделя за всекидневието на монасите от Зографския манастир "Градината на Пресвета Богородица" споделя за всекидневието на монасите от Зографския манастир / БГНЕС
Камерата повежда фена в най-съкровените кътчета на Светата обител в прям диалог с монасите. Последвайте ги в кухнята и се включете в приготвянето на манастирските гозби. Отидете в градината, присъединете се към цепенето на дърва и чистенето. Посетете ателието и рисувайте дружно с братята.

Радвайте се на живота и се молете паралелно с тях. И слушайте. Слушайте тяхната история, философията им, слушайте сърцата им! Ще ви опишат за един изцяло друг свят - усамотен и изпълнен с молебствия, само че и доста динамичен. Ще чуете и невероятна история за загадъчната поява на една икона.

Събитие, случило се едвам преди трийсетина години. През 1985 година генерал-лейтенант от Кипър пътува към манастира, носейки като подарък огромна икона. Това, което ще последва, трансформира вечно живота му. И до през днешния ден братята не стопират да се дивят на случилото се. Те имат вяра в чудото. А вие? /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР