Филипинският президент Фердинанд Маркос - младши обяви днес таван върху

...
Филипинският президент Фердинанд Маркос - младши обяви днес таван върху
Коментари Харесай

Филипинският президент наложи таван върху цената на ориза

Филипинският президент Фердинанд Маркос - младши разгласи през днешния ден таван върху цената на ориза, който е съществена храна в страната с население от 110 милиона души, осъждайки спекулантите и " картелите ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Максималната цена на дребно за бланширания ориз, който се употребява от доста филипинци, е закрепена на 41 песос (68 евроцента) за кг и 45 песос за бланширана ориз от най-хубаво качество.

Тези нови ценови предели, които влизат в действие неотложно, са с 25 на 100 под следените тази седмица цени на пазарите в Манила, се показва в официално съобщение на президентството. Филипините са един от най-големите вносители на ориз в света. 

" Сегашният скок на цените на дребно на ориза в страната докара до забележителен стопански напън върху филипинците, най-много за тези, които са в неравностойно състояние и маргинализирани ", акцентира президентът Маркос, представен в официалното съобщение. 

Въпреки " постоянното доставяне " филипинският президент подсети за съществуването на огромна и незаконна " операция на цени ".  Той осъди " опортюнистичните брокери " и " тайните сделки сред картелите в индустрията ".

Забраната за експорт, наложена от Индия, която е водещ експортьор на ориз, войната в Украйна и нестабилните цени на петрола също са " довели до тревожно нарастване на цените на дребно ", добави той.

Правителството " ще ускори контрола и обиските в складовете за ориз, с цел да се бори против натрупването на ресурси и противозаконния импорт ", увери Фердинанд Маркос-младши.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР