Филипините станаха поредните съседи на Китай, които възразиха срещу новата

...
Филипините станаха поредните съседи на Китай, които възразиха срещу новата
Коментари Харесай

Китай разгневи съседите си с новата си национална карта

Филипините станаха следващите съседи на Китай, които възразиха против новата му национална карта, присъединявайки се към Малайзия и Индия в издаването на остро дефинирани изказвания, обвиняващи Пекин, че претендира за тяхната територия, оповестява CNN.

Китай разгласява нова версия на своята национална карта в понеделник, както постоянно прави най-малко от 2006 година, с цел да поправя това, което Пекин в предишното наричаше „ проблематични карти “, за които твърди, че показват неправилно териториалните му граници.

Филипините обявиха в четвъртък, че са „ отхвърлили “ картата заради включването на пунктирана линия към оспорваните региони на Южнокитайско море, които бяха предмет на решение на интернационален арбитражен съд през 2016 година, което взе решение в интерес на Манила.

Картата е „ най-новият опит за легитимиране на хипотетичния суверенитет и пълномощия на Китай върху филипинските характерности и морски зони (и) няма съображение според интернационалното право “, се споделя в изказване на отдела по външни работи на Филипините.

Индия беше първата, която се оплака във вторник, когато подаде „ мощен митинг “ против включването на индийския щат Аруначал Прадеш и оспорваното плато Аксай-Чин в китайска територия.

„ Днес подадохме мощен митинг по дипломатически канали към китайската страна против по този начин наречената „ общоприета карта “ на Китай от 2023 година, която предявява искания към територията на Индия “, сподели външният министър на Индия Ариндам Багчи в изказване. „ Ние отхвърляме тези изказвания, защото нямат съображение. “

Министерството на външните работи на Малайзия също отхвърли „ едностранните искания “ на Китай, добавяйки, че нацията от Югоизточна Азия „ е поредна в позицията си да отхвърля претенциите на всяка непозната страна за суверенитет, суверенни права и пълномощия върху морските характерности на Малайзия “.

По време на постоянен брифинг за пресата в сряда, представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отхвърли недоволствата, като сподели, че проверките са „ рутинно практикуване на суверенитет в сходство със закона “.

„ Надяваме се, че съответните страни могат да останат справедливи и спокойни и да се въздържат от прекомерно пояснение на казуса “, добави той.

Откакто пристигна на власт през 2012 година, водачът Си Дзинпин се стреми да трансформира Китай в световна суперсила, налагайки нападателна външна политика и предприемайки по-смели ходове в няколко основни сериозни точки в Азия.

Спорът за картата идва дни, откакто индийският министър председател Нарендра Моди и Си организираха рядка среща лице в лице в Южна Африка, където се споразумяха да „ усилят напъните “ за деескалация на напрежението по тяхната оспорвана граница, ход, който се преглежда като стъпка към възстановяване на тежките им връзки.

Това също пристигна, откакто Индия и Китай се включиха в своя 19-ти кръг от договаряния за разрешаване на граничния проблем и преди евентуална среща сред Моди и Си на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи идната седмица, несъмнено,  ако Си участва.

Въпреки че наподобява, най-малко обществено, че има прогрес в техните гранични разногласия, анализаторите споделят, че това не е тъкмо по този начин.

„ Индия и Китай се възползват от всяка опция, с цел да изгладят разликите си, само че чувството е като една стъпка напред, две стъпки обратно “, сподели Ахил Рамеш, старши помощник от Pacific Forum, основан в Хонолулу проучвателен институт за външна политика, фокусиран върху Индо-Тихоокеанския район.

„ В този климат, макар че и двете страни могат обществено да изразят интереса си към облекчение на напрежението, не виждам опция това да се случи. И двете страни работят за личните си цели да бъдат водачи на световния юг “.

Границите са били източник на търкания сред Ню Делхи и Пекин в продължение на десетилетия, а вълненията в района са прераснали във война и преди, завършваща с китайска победа през 1962 година През идващите години се основава погрешно дефинирана де факто граница, наречена Действителната линия Control (LAC), която раздели най-населените народи в света.

Напрежението сред двете страни се утежни доста през 2020 година след смъртоносна борба в долината Галван, покрай Аксай Чин, регион, следен от Китай, само че предявен и от двете страни. Напрежението тлее от този момент и се разгоря предишния декември в конфликт сред войски от двете страни в бранша Тауанг в Аруначал Прадеш.

Докато напрежението сред Пекин и Ню Делхи се разиграва, политици от главната опозиционна партия на Конгреса на Индия подлагат на критика Моди, че омаловажава граничния въпрос.

„ Китай е нормален извършител, когато става дума за преименуване и преначертаване на карти на територии, принадлежащи на други страни “, сподели шефът на Конгреса Маликарджун Харге. „ Правителството на Моди би трябвало да подсигурява, че противозаконната китайска окупация на 2000 квадратни километра индийска територия би трябвало да завърши. “

Говорейки пред кореспонденти в сряда, депутатът Рахул Ганди сподели: „ От години споделям, че министър-председателят е лъгал, когато е споделил, че нито един инч земя не е бил изгубен в Ладакх. “

„ Цял Ладакх знае, че Китай заграби земята ни. Въпросът с картата е доста сериозен… министър-председателят би трябвало да приказва за това “, добави той.

Моди значително избягваше да приказва обществено по граничния въпрос, стигайки до такава степен, че сподели по малкия екран онлайн малко след смъртоносните конфликти през 2020 година, че „ никой не е нахлувал и никой не се намесва “.

Индия обаче предприе няколко стъпки, с цел да отблъсне хипотетичните закани от Китай, в това число възбрана на платформата за обществени медии TikTok и други добре известни китайски приложения, заявявайки, че те съставляват „ опасност за суверенитета и целостта “, като в същото време блокира китайските телекомуникационни колоси Huawei и ZTE да не доставят своята 5G мрежа.

На фона на възходящия шовинизъм и в двете страни опасенията в Ню Делхи за възходящата решителност на Пекин също ускориха връзките на Индия със Съединените щати, в това число посредством Четиристранния разговор за сигурност или Четворката – група от Япония, Съединени американски щати, Индия и Австралия, необятно обсъждана като контраст на Китай.

По-рано тази година Китай бойкотира туристическата среща на Г-20, проведена от Индия в хималайската територия на Джаму и Кашмир, базирайки се на опълчването си „ на провеждането на всевъзможен тип срещи на Г-20 в противоречива територия “. И Индия, и Пакистан претендират за целия противоречив район Кашмир.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР