FILE PHOTO: Oil barrels are pictured at the site of

...
FILE PHOTO: Oil barrels are pictured at the site of
Коментари Харесай

Какъв ще е ефектът от атаките в Саудитска Арабия върху световната икономика

FILE PHOTO: Oil barrels are pictured at the site of Canadian group Vermilion Energy in Parentis-en-Born, France, October 13, 2017. REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

© Regis Duvignau Изстрелването на цената на петрола, която последва офанзивите с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия, пристигна в извънредно неподходящ миг за международната стопанска система. Продължаващият търговски спор сред Съединени американски щати и Китай, проблемите в производството и подозренията за наближаваща криза в композиция с риска за стабилно нарастване на цените на петрола носят съществени опасности, написа Financial Times. Ако нарастването продължи повече от няколко месеца, вредите могат да бъдат съществени, като изходът от обстановката зависи значително от опцията за усилване на производството и потребление на запасите.

Как се стигна дотук

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В понеделник цената на петрола доближи четиримесечен връх, откакто дронове нападнаха на държавния петролен колос на Саудитска Арабия Saudi Aramco. Атаките в края на предходната седмица доведоха до следващо ескалиране на напрежението сред Съединени американски щати и Иран, откакто Вашингтон упреква за него Техеран, а ислямската република отхвърля присъединяване в нападението.

Атаките " изтриха " 5.7 млн. барела от дневните доставки на Саудитска Арабия, най-големият производител на нефт и обезпечава 5% от дневното търсене в света. За съпоставяне - през август страната е произвеждала по 9.85 млн. барела дневно.

В понеделник цената на брента надмина за малко 71 $ за барел, а сега се движи за към 68 $.

Кои страни са в риск

Когато скокът на цените е породен от потрес в снабдяването, ударът е върху брутния вътрешен артикул (БВП) на страните, които са чисти вносители на нефт, написа изданието. И се базира на калкулации на икономиста от Barenberg Холгър Шмийдинг, съгласно който растеж от 10 евро в цената на барел прибавя 0.3 пр.пункта към потребителската инфлация в еврозоната, което за доста страни като Германия и Италия сега значи стъпка от застоялост към криза.

Въпреки това изданието отбелязва, че даже еврозоната може да издържи на по-високи цени, защото потреблението и производството са по-малко подвластни от петрола. Миналата година Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че цена от 75 $ на барел би имала дребен резултат върху приходите и потреблението. Повече биха изгубили огромни вносители като Турция и Аржентина, които са по-малко готови да се оправят с растеж в инфлацията, както и американската стопанска система.

Ефектът върху международната стопанска система

След скок на цените вредите за стопанските системи, внасящи нефт, нормално се компенсират отчасти от тласъка за производителите на нефт. Въпреки това втората стопанска система - Китай, е мощна уязвима от растеж в цените, а това може да окаже резултат върху комерсиалните ѝ сътрудници и международната стопанска система.

В Близкия изток покачване на цените може да докара до ескалация в напрежението и изгодите за някои производители на нефт да бъдат изравнени поради разноските в резултат на споровете за други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР