Филантропът Майкъл Блумбърг обяви, че възнамерява да инвестира 20 млн.

...
Филантропът Майкъл Блумбърг обяви, че възнамерява да инвестира 20 млн.
Коментари Харесай

Майкъл Блумбърг ще инвестира 20 млн. долара в изобличаването на тютюневата индустрия

Филантропът Майкъл Блумбърг разгласи, че има намерение да влага 20 млн. $ в основаването на наблюдаващ, който да открива и изобличава лъжливите практики на тютюневата промишленост.

Новосъздаденото " куче надзирател " ще носи наименованието " Спиране на тютюневите организации и артикули " (СТОП) и ще се опълчва на въздействието на промишлеността, като разгласява отчети, описващи дейности и тактики против тютюнопушенето. Освен това самодейността ще поддържа организациите с нестопанска цел и държавното управление в напъните им против намесата на тютюневата индустрия във властта.

" През последното десетилетие ограниченията за надзор върху тютюна са избавили близо 35 милиона живота, само че колкото повече градове и страни подхващат дейности в тази тенденция, толкоз повече тютюневата индустрия си набира нови консуматори, изключително измежду младежите ", съобщи Блумбърг, който е дипломат на Световната здравна организация (СЗО) за незаразни болести.

" Ние не можем да си траем, до момента в който промишлеността заблуждава обществеността в опита си да притегли повече хора към продуктите си - и този световен наблюдаващ ще ни помогне да държим промишлеността виновна за дейностите си ", увери още милиардерът.

Организацията за благотворителни дарения на Блумбърг, Bloomberg Philanthropies, упреква тютюневата промишленост, че се пробва да се легитимира в очите на политиците и че трансформира децата си в таргет публика. От 2007 година насам богаташът е вложил повече от един милиард $, с цел да ограничи използването на тютюн в международен мащаб, който лишава съвсем седем милиона живота всяка година.

Заедно с шефа на СЗО Тедрос Адамом Гебрейъс и министъра на опазването на здравето на Южна Африка Арън Мотсоаледи, Блумбърг ще открие през днешния ден " Световната конференция за тютюна и здравето в Кейптаун ".

Изследванията върху тютюневата индустрия, оповестени в голям брой списания, показват десетилетната й тактика, целяща дискредитирането на здравните организации и акциите против тютюнопушенето.

Тактиките включват слагане на подозрение върху научните доказателства за заплахата от тютюнопушенето, рекламиране на марките цигари посредством продуктовото позициониране във филмовите продукции и нападателно стартиране на тютюневи артикули в страните с ниски и междинни приходи, където законите за тютюнопушенето са слаби /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР