Фиктивен медицински център без нито един пациент, 8 000 фалшиви

...
Фиктивен медицински център без нито един пациент, 8 000 фалшиви
Коментари Харесай

5 милиона лева източени от Здравната каса през фиктивен медицински център в Пловдив

Фиктивен медицински център без нито един пациент, 8 000 подправени протокола, 5 200 000 лв. източени от Здравната каса единствено за една година и лекари, пренебрегнали Хипократовата клетва. Това резултатите от следствието на Икономическа полиця и Районна прокуратура, почнало преди 4 месеца. 
Прочетете още
" Разпитани са над 500 индивида. Организаторите на схемата са набавяли персонални данни на инвалиди и пациенти, предоставяли са ги на сдруженията, а те са изготвяли протоколите, с които са отпускани помощни средства и медицински произведения. Самите пациенти обаче не са ги получавали ", заяви районният прокурор на Пловдив Петър Петров. Той посочи, че цената на отпуснатите средства от НЗОК надвишава 5 милиона лв.. 

Директорът на полицията ст. комисар Чергов заяви, че в понеделник са осъществени общо 19 обиска, при които са извзети огромен брой документи, които имат отношение към закононарушението. 50 флаш памети, 30 000 лв., 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. Директор акцентира, че са имали информация, че основният уредник може да бъде в чужбина по време на акцията, само че са взети ограничения той да бъде арестуван на територията на страната. 

Наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов добави, че досъдебното произвеждане е формирано след сигнал от РЗИ, че носъздаден медицински център издава протоколи, без да развива никаква активност. Пациенти схващат, че е злоупотребено с тяхното име, откакто от инспекцията ги потърсили с въпрос дали са удовлетворени от получената обществена услуга. 

Делото е формирано по член 212 за документна машинация в огромни размери. Трима чиновници на двете компании са привлечени за помагачество. Срещу един от участниците има и обвиняване за тласкане към лъжесвидетелство, защото се е опитал да убеди част от очевидците да излъжат, че са били на обзор. 

В описите има и 27 души, които са умряли, само че все пак на тяхно име има формирани протоколи. Един от тях да вземем за пример е умрял на 31 май, а пртоколът за разпределяне на помощно средство е на 9 юни. 

" Затова се наложи да разпитаме ужасно доста хора, с цел да установим обективната истина " разяснява Пехливанов. 

Трима от лекарите са от Пловдив, двама са от Велико Търново. Организаторът на схемата е пловдивски доктор, ортопед.  При разпитите лекарите, взели участие в комисиите, са декларирали, че не са считали, че правят нещо неправилно. 

Наказанието, което наказателният кодекс планува за това закононарушение е 3 до 15 години отнемане от независимост. 

Организаторте са имали дистрибутори в цялата страна, които събирали данни за инвалиди и пациенти посредством разнообразни начини, употребявали са компании, които продавали помощни средства, злоупотребявали сас данни от обществени домове. По делото има събрани доказателства, че дистрибуторитеса давали и комисионни на притежатели на домове против данни на техни пациенти. Заблуждавали са хората с увреждания, че това е безвъзмездна обществена стратегия и тези средства им се поставят. 

Разследването продължава, като чиновниците на Здравната каса, които би трябвало да реализират надзор върху осъществяваните услуги също ще бъдат разпитани. " Ако бъде открита съпричастност и на други лица, ще им бъде търсена наказателна отговорност ", бе безапелационен районният прокурор. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР