ФИБА включи Георги Глушков в луксозното си юбилейното издание 90

...
ФИБА включи Георги Глушков в луксозното си юбилейното издание 90
Коментари Харесай

ФИБА включи Георги Глушков в юбилейното си издание по случай 90-та годишнина

ФИБА включи Георги Глушков в първокласното си юбилейното издание „ 90 иконични момента 1932 – 2022 “, с което европейската федерация означи 90-годишнината от основаването си.

Събитие номер 43 в книгата е изборът на Георги Глушков и прекосяването му във Финикс Сънс в НБА – „ Георги Глушков свети като първия европеец в НБА “.

ФИБА показва единствения към този момент българин, играл в НБА: „ Има 109 интернационалните играчи от 39 срани на старта на сезон 2021/2022 в НБА – 37 години откакто пионерът Георги Глушков става първият източноевропейски състезател в надпреварата. “Забивачът от Балканите “ е в заглавията на американските медии през 1985 година, когато изиграва първия си мач за Финикс Сънс. Българското крило проправя пътя на доста европейци, които го последват.Той се появява в баскетболните радари за пръв път на ЕвроБаскет през 1979 година и става запазена марка за баскетбол в родината си и оттатък нея. На ЕвроБаскет 1985 го виждат скаутите на Финикс Сънс и го канят на предварителен камп. След това му оферират контракт, като не е елементарно за играчи от комунистически страни да заиграят в чужбина. Той се нуждае от особено позволение от държавното управление и военните, с цел да отиде в НБА. След един сезон със Сънс, той се връща в Европа, с цел да играе за Касерта в Италия дружно с именития Оскар Шмидт. От 2010 година Глушков е президент на БФБаскетбол ".





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР