ФИА направи промени при правилата за червен флаг в квалификациите

...
ФИА направи промени при правилата за червен флаг в квалификациите
Коментари Харесай

ФИА въведе промени в правилата за червен флаг

ФИА направи промени при разпоредбите за червен байрак в квалификациите в F2 и F3. Според обновения устав, водачите от двата поддържащи шампионата ще изгубят времената си, в случай че провокират прекъсване на сесията. Това предписание обаче няма да се употребява в F1.

Новото допълнение към спортния устав на F2 и F3 бе добавено напълно неотдавна. Според него, всеки водач, който бъде сметнат за виновен за предизвикването на червен байрак по време на квалификационните сесии, ще загуби своето време.

Новото предписание за аления байрак е доста сходно на това, което към този момент се ползва в други серии като Индикар. Там в случай че даден водач провокира прекъсване на сесията по своя виновност, той губи последните си две квалификационни обиколки. В IMSA също има сходни правила, които не разрешават на състезателите да вършат такива произволи.

Правилото обаче няма да се ползва в F1. Това се случва на фона на недоволствата на водачи, които са били пострадали от грешките на свои сътрудници. Най-известните случаи са с квалификациите на Шарл Льоклер и Серхио Перес в Монако през 2021 и 2022 година Тогава двамата претърпяха произшествия в самия завършек на Q3 и по този начин подсигуряваха челните си стартови позиции.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР