Фейсбук От зоокъта във Варна обясниха кои животни при тях спят

...
Фейсбук
От зоокъта във Варна обясниха кои животни при тях спят
Коментари Харесай

От зоокъта във Варна обясниха кои животни спят зимен сън и защо

 Фейсбук От зоокъта във Варна обясниха кои животни при тях спят зимен сън и за какво. Ето какво споделят от обичаното кътче на малчуганите: 

През зимата когато температурата спада и храната е нищожна, някои животни спят зимен сън, с цел да преживеят по-суровите условия на този сезон. Зимният сън е положение на покой, в което телесната температура на животните спада до равнището на обкръжението им и метаболизмът им се забавя сензитивно. Такива са някои дребни бозайници - гризачи, прилепи, насекомоядни, катерица и други

Други животни изпадат в заспалост (почиват), с цел да устоят суровите зимни условия на живот. През лятото те натрупат мазнини, с които оцеляват през зимата. Тяхната температура не спада сензитивно и те могат да се разсънят бързо. Но с помощта на неподвижността, животните пестят огромни количества сила.

Такива са язовеца и кафявата мечка. През пролетта зимуващите животни възобновяват естествения си живот, като множеството от тях излизат от летаргията с на половина понижено тегло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР