Февруари 2023 г. е поредният месец с по-високи средни температури

...
Февруари 2023 г. е поредният месец с по-високи средни температури
Коментари Харесай

Февруари 2023 г. – петият най-топъл в света

Февруари 2023 година е следващият месец с по-високи междинни температури от естественото в актуалната метеорологична история. Месецът беше привидно спокоен в метеорологично отношение, без всеобщи рискови прояви, засягащи огромни площи, само че зад него се крият нови „ върхове “ в климатологията. Големи елементи от Европа и Азия записаха позитивни аномалии. Антарктида регистрира минимум количество морски лед, Индия записва най-топлият февруари, а в огромна част от Алпите безснежието доближи нови измерения.

Средната температура на въздуха през февруари 2023 година в световен проект е била с 0,29 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,49 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година, съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Тази особеност подрежда тазгодишния февруари в световен мащаб на  5-то място в класацията за най-топъл февруари . Водач за последните 44 години откогато се водят записи по този метод е 2016 година, следвана от 2020 година и 2017 година (Фиг.1). Най-студено е било през 1979 и 1985 г.  За последните 10 години световната температура се е повишила с 0,2 °C. 

В районен проект в Северното полукълбо са следени по-големи по стойност температурни промени, както позитивни, като в Западен Сибир, по този начин и негативни – в Северна Канада. В огромна част от Азия също е регистрирано доста покачване от естествените температури, а в   месецът се откроява като най-топлия февруари в метеорологичната история , започваща през 1901 година Това се дължи на горещата вълна, която обхвана страната още при започване на месеца (Фиг. 2). 

В града Бхудж, в щата Гуджарат, на западния бряг на страната по време на тази гореща вълна беше измерена оптималната температура от 40,3 °C. Това е най-високата температура от над 40 °C за този месец, откогато се водят метеорологичните записи. Съседен Пакистан също записва един от най-топлите си месеци февруари. 

С температури по-високи от естественото се отличават и огромна част от Африка, южната част на Южна Америка и южната половина на Австралия (Фиг. 3). В Съединени американски щати са регистрирани по-високи температури от междинното за интервала в източните щати, а по-ниски – в западните. Много показателна за това разграничение беше последната седмица на месеца, когато на доста места в югоизточните региони бяха усъвършенствани дневните оптимални върхове, а по същото време на Западния бряг се отчитаха „ студени “ върхове. 

С по-ниски температури от междинните за месеца се отличават и Източен Сибир, елементи от Западна Антарктида. Най-големи негативни аномалии бяха маркирани в Сибир, Афганистан и Пакистан, където аномалията надвишава 6 – 8 °C. 

Температурата на морските и океанските повърхности са още веднъж преобладаващо над нормата, като това в най-голяма степен важи за Атлантика. В Тихия и Индийския океан въпреки всичко има относително компактни райони с негативни аномалии. Феноменът Ла Ниня е обвързван с огромно изстудяване на повърхностните пластове на водата в централната и източната екваториални елементи на Тихия океан и може да способства за по-ниски температури на избрани територии. В момента Ла Ниня продължава да отслабва и напълно скоро ще премине в неутрална фаза, като това незабавно ще се отрази на температурата на повърхността в този район, където към този момент се следят позитивни аномалии. 

Февруари в Европа е по-топъл от нормалното

Средните температури за месеца са с 1,22 °C по-високи от естествените за интервала 1991 – 2020 година Тази особеност не е измежду първите 10 най-топли месеци февруари. Нещо повече – тази стойност е надалеч от близо 4-градусовата позитивна особеност на най-топлия февруари, който се случва през 1990 година Това е казус, по отношение на останалите месеци от годината, които имат рекордьори единствено през новото хилядолетие, а множеството от тях даже са се случили през последните 10 години. 

През последното десетилетие междинната февруарска температура в Европа се е повишила с 0,56  °C

В районен проект се следи нарастване на позитивната особеност, с нарастване на географската широчина. Т.е. колкото по-на север се отива, толкоз по-голяма е позитивната особеност (Фиг. 4). Разбира се, през февруари мъчно можем да кажем, че по-на север става по-топло, тъй като, даже и с по-високи температури по отношение на нормите, действителните температури по Скандинавието и в Северна Русия са негативни. 

На Пиренейския полуостров, в Южна Италия и в Южна Гърция междинните температури са по-ниски от нормата за интервала. Най-голяма негативна особеност е регистрирана в Турция, където през дълъг интервал от време след земетресенията, температурите бяха с 5 до 10 °C под естествените, което затрудни в допълнение избавителните интервенции. 

Температурите в по-голямата част от България бяха по-високи от естественото

И у нас, както и в Европа, се следи повишаване на температурните разлики от юг-югозапад на север-североизток. В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месечната особеност е сред 1 и 3 °C, по отношение на интервала 1991 – 2020 година, съгласно данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции В югозападните региони междинните месечни температури бяха към нормата, а по-високите елементи на планините са даже леко поднормени.

Аномалията на февруари 2023 година е към междинната за последните 23 години (Фиг. 5). От графиката добре проличава дългата поредност месеци с по-високи междинни температури от естественото, почнала през 2013 година и продължаваща към този момент 11 година И би трябвало да се има поради, че тази особеност е съгласно новия по-топъл 30-годишен интервал 1991 – 2020 година Разбира се, би трябвало да споменем, че за 10-те години от 2003 до 2012 се случват седем на брой студени месеци, което също е впечатляващо. 

За последните 30 години в нашата страна м. февруари се е затоплил с близо 1  °C

Изминалият февруари беше по-топъл от естественото. Въпреки че имаше много леден интервал под нормата, който продължи към седмица (между 5-то и 12-то число), може да се каже, че този интервал беше единственият по-зимен за миналата зима, като с изключение на в планините снежна завивка се образува и тук-там в низините. Втората половина на месеца, обаче предложи още веднъж високи за сезона температури, поради които аномалията на месеца още веднъж е в аления бранш.

Станахме очевидци на втората най-топла зима в Европа 

В климатологията под “зимен сезон ” се схваща развиването на времето през месеците декември, януари и февруари. Т.е. междинната температура за миналата зима е изчислена за интервала 01.12.2022 – 28.02.2023 г. 

В Европа миналата зима е с позитивна особеност от 1,44 °C, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Тази особеност е към 2 пъти по-малка по стойност от най-топлата зима досега 2019/2020 година Тазгодишната особеност подрежда зима 2022/23 година, като втората най-топла, дружно с 2006/07 и 2015/16 година В районен проект съвсем целият континент е с по-високи температури от нормата, като сезонните температури към и под нормата са били единствено в Исландия, южната част на Скандинавието и Уелс във Англия. Най-големи покачвания от нормата е имало в Югоизточна и Североизточна Европа. 

Според предварителните данни за страната може да се каже с огромна възможност, че 

тазгодишната зима е най-топлата у нас за последните 135 г. 

Видно и от Фиг. 7, цената на аномалията за миналата зима е доста близка до тази на най-топлата зима досега в нашата страна 2006/07 г.  Няма подозрения, че тазгодишната зима е най-топлата за Южна и Източна България . На места в Северна България, както и в планините, тазгодишната зима не е най-топлата, само че и при двете аномалиите са впечатляващи, тъй като тези стойности не са за един месец, а са за трите зимни месеца. Тук приказваме за междинна температура, тъй като по други индикатори, като най-ниска измерена зимна температура и брой дни със снежна завивка 2006/07 година остава ненадмината. 

Каква се случи с ледената завивка?

В  Арктика  площта с морски лед за февруари 2023 година е с 4% по-малко от междинната за интервала 1991 – 2020 година В безспорни числа междинната повърхност на леда доближи 14,4 млн. км 2 , което  отрежда второ място в класацията за най-малка повърхност на морския лед, дружно с 2017 и 2016 година  Водач там е 2018 година с близо 6% по-малко лед от междинното. Трябва да се означи, че тази ранглиста се води от 1979 година насам, когато стартира сателитно наблюдаване на ледената покривка 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за февруари 2023 година демонстрира, че концентрации доста под междинните се следят в северната част на Баренцово море, към Шпицберген и Земята на Франц Йосиф (Фиг. 8). Концентрации под междинните доминират по крайбрежието на Източна Канада, към Нюфаундленд и Нова Скотия. 

В  Антарктика  площта на морския лед продължи да понижава с бързи темпове в синхрон с разгара на южното лято. В междинни стойности площта на антарктичния морски лед е 1,1 млн. км 2 , което е с 34% под междинното за януари за интервала 1991 – 2020 г. 

Тазгодишният февруари се подрежда преди всичко по минимум лед в Антарктика,

задминавайки досегашния водач 2017 година Челното място на тазгодишния февруари идва и след първо място на януари 2023 г. Това комбиниране предопредели и различен връх – за минимум количество лед на дневна база, като подобрението на дневните върхове се случва през много от дните на февруари 2023 г. 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за февруари 2023 година демонстрира съвсем повсеместни области на концентрации под междинните (Фиг. 8), в резултат на рекордно дребната повърхност на антарктически морски лед. Зоните със междинни или над междинните концентрации на морски лед са лимитирани и са ситуирани основно в моретата на Амундсен и Уедъл. 

Февруари 2023 година беше привидно спокоен месец в метеорологично отношение, без всеобщи рискови прояви засягащи огромни площи, само че зад който се крият нови „ върхове “ в климатологията. Антарктида регистрира минимум количество морски лед, Индия записва най-топлият февруари, а в огромна част от Алпите безснежието доближи нови измерения. Въпреки че в нашата страна февруари не се отличи с доста запаметяващи се единични проявления на времето, той спомогна да отбележим най-топлата зима, що се касае до междинна температура за страната. И това не е случайност – от 2000 година насам има единствено 6 зими с негативни сезонни аномалии на междинната температура. Тази наклонност изисква от нас да бъдем подготвени за новата действителност, а дали нашата страна е подготвена може да научите повече от тази статия. 

Автор: Симеон Матев / Климатека

Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-january-2023 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2023 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://www.bbc.com/news/world-asia-india-64807205
  5. https://www.washingtonpost.com/weather/2023/02/24/february-temperature-records-heat-cold/ 
  6. https://www.climateka.bg/
  7. www.stringmeteo.com
  8. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР