Фестивалът Супернова“ се превърна в символ на началото на конфликта

...
Фестивалът Супернова“ се превърна в символ на началото на конфликта
Коментари Харесай

Заложниците на „Хамас“: Коя е Шани Лоук?

Фестивалът „ Супернова “ се трансформира в знак на началото на спора в линията Газа. А историята на едно младо момиче с немски корени се споделяше непрекъснато в обществените медии.  Коя е Шани Лоук и по какъв начин една българка като по знамение не се оказва на злощастното събитие?

Шани е на 22 години и е дружно със своите другари. Един може би финален танц - младежка наслада на фестивала „ Супернова “ в Израел. После следват изстрели и фрагменти с тялото на младото момиче, което пътува към линията Газа. 

„ Днес сутринта моята дъщеря  Шани Никол Лоук е отвлечена дружно с други младежи от „ Хамас “. Беше ми изпратено видео, където ясно мога да видя щерка си - в безсъзнание. Моля, в случай че може да помогнете, се свържете с мен. Сега би трябвало да бъдем бързи “, споделя Рикарда Лоук, майката на Шани.

Освен нея, на специфична конференция този петък  родители и близки на изчезнали младежи насочиха апел за подпомагане от страна на немското държавно управление. А в това време се появиха данни, че момичето към момента е живо, само че в тежко положение.

„ Аз съм Никол Лоук, бабата на Шани. Внучката ми е немска гражданка и беше отвлечена от „ Хамаз “. Тя към момента е жива, въпреки и в тежко положение. Не мога да схвана, за какво държавното управление на Германия не реагира. Управници, апелирам ви, направете всичко допустимо внучето ми да се прибере. Благодаря ви. Единственото, което желая в този момент е да бъда при нея “, плаче и нейната баба Никол Лоук.

Приятелите на Шарон Стефова споделят ориста на Шани. Мнозина към момента са в неопределеност.  Шарон израства в градче на 30 километра от линията Газа. Служи в армията две години, след което до момента в който учи  в университета, става част от службите, които пазят железопътните линии на страната. 

„ В петък бяхме излезли с другари на открито, на към 30 километра от линията Газа. Приятелите ми продължиха към фестивала. Искаха да отида с тях, само че аз имах мигрена и непринудено взех решение да се прибера. Но те потеглиха. В 6:50 часа, в никакъв случай няма да не помни този час, се разсъниха, не можех да схвана какво се случва, чувах сирени, само че за района това е всекидневно. Затичах се към бункера ни - цялостен живот е по този начин. Дори в най-ранните ми детски мемоари съм бягала от ракетите, само че този път беше друго - видях през телефона си, че липсват доста хора “, споделя за претърпяното Шарон Стефова.

„ Приятелите ми към този момент бяха пристигнали, звъннаха ми по телефона и споделиха „ Стрелят по нас “. Стрелят. Не знам, за какво не им споделих да тичат по-бързо, бях в потрес. В 07:52 часа сутринта беше последното позвъняване, след това телефоните им стопираха, не можех да ги набера. По това време си мислих, че ми приказват за ракетите, не за терористите, които са стреляли по тях. Сега за трима от тях не зная към момента нищо, само че седем от  приятелите ми към този момент са мъртви. Все още трептя от всичко, което видях “, продължава описа си Шарон Стефова.

„ Заедно с информацията за всички изчезнали, видях и видеото на отвлечената Шани, уповавам се да е добре - доколкото знам фамилията ѝ прави всичко допустимо, с цел да я намерят “, споделя още момичето. Днес тя живее с приятеля си, а двата бункера у тях са готови за по-дълъг престой. Казва, че би се върнала в България, тъй като не знае дали към този момент желае да отглежда децата си в Израел.

„ Под голям стрес съм. При последния спор през 2021 година терористи на „ Хамаз “ се пробваха да ме издърпат от колата, крещях, виках - не знам по какъв начин, само че избягах с колата. Цялата беше смачкана. От тогава имам дълбока контузия, която в този момент се връща още по-силно “, изяснява още Шарон Стефова.

Междувременно Анналена Бербок, министър на външните работи на Германия отпътува по неотложност до линията Газа. А майката на Шани се надява тази аудиенция да върне щерка и вкъщи. „ В тези сложни времена ние сме дружно с вас. Германия е дружно с вас. Чувстваме с вас. Нашата взаимност е към цялостен Израел “, съобщи Бербок.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР