Фестивалът на българския игрален филм Златна роза отбелязва 100-годишнината от

...
Фестивалът на българския игрален филм Златна роза отбелязва 100-годишнината от
Коментари Харесай

Фестивалът „Златна роза“ отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков

Фестивалът на българския игрален филм „ Златна роза " отбелязва 100-годишнината от рождението на артиста Петър Слабаков. В негова памет е подредена галерия навън на входа на Морската градина на Варна. Днес във Фестивалния и конгресен център ще бъде показана книгата „ Вечните времена на Петър Слабаков " от Румяна Емануилиду, след което ще бъде показан филмът „ Покрив " с присъединяване на артиста.

Петър Слабаков е приключил междинното си обучение в девическото учебно заведение на Шумен. Участва като доброволец във Втората международна война и е награден с медал „ За смелост ". След това работи като деловодител, тракторист, асистент в конезавод. Докато е леяр приключва Икономика на индустрията във Варненския университет. Започва своята актьорска кариера късно и без тапия. Първата си театрална роля изиграва на 29-годишна възраст, а първия си филм снима на 37. След това взе участие в стотици продукции в България, Германия, Италия, Съюз на съветските социалистически републики, Чехословакия, Полша и Югославия. Той е артистът с най-вече основни функции в българското игрално кино, оповестява се в изложбата.

На паната могат да се видят неговите превъплъщения във филмите „ Звезди в косите, сълзи в очите " на Иван Ничев, „ Странен дуел " на Тодор Стоянов, „ Призори " на Димитър Петров, „ Покрив " на Иван Андонов ", „ Смърт няма " на Ирина Акташева и Христо Писков, „ Шибил " на Захари Жандов, „ Тютюн " на Никола Корабов. На фотосите той е и със своите сътрудници от лентите, измежду които Пепа Николова, Невена Коканова, Доротея Тончева, Татяна Лолова, Григор Вачков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР