Фелипе Муноз е анализатор в Jato Dynamics. Последната му статия

...
Фелипе Муноз е анализатор в Jato Dynamics. Последната му статия
Коментари Харесай

Европейските производители тънат в разкош и огромни печалби

Фелипе Муноз е анализатор в Jato Dynamics. Последната му публикация в Motor1.com буди много въпросителни за искреността на фирмите, които през последните три години обясняваха какъв брой е зле ситуацията. Но се оказва, че тънат в лукс от големите облаги, които осъществят. За сметка на кого?

Точно по този начин. За сметка на клиента. Анализът на Муноз демонстрира, че през предходната година откритите европейски играчи са спечелили съвсем 80 милиарда евро! Да им е честито, ние ще останем да чакаме същинското нахлуване на китайските компании в Европа, с цел да забележим дали и тогава този лукс ще продължи. Защото фирмите от Европейски Съюз имат междинен марж на облагата от 9,8%, до момента в който китайските компании – 1,6%. И тези китайски коли ще дойдат в Европа.

Но да спрем със спекулациите. Ето конкретика от Фелипе Муноз. Той е анализирал 25 компании: 8 японски (Isuzu, Subaru, Honda, Toyota, Mitsubishi, Mazda, Nissan е Suzuki), 7 европейски (Ferrari, Mercedes, BMW, Stellantis, Volkswagen, Renault и Aston Martin), 5 китайски (BYD, Great Wall, Geely, Xpeng и NIO), три американски (Tesla, General Motors и Ford), Hyundai от Южна Корея и Tata от Индия, която е притежател на Jaguar Land Rover.

Най-важният резултат от разбора е, че европейските компании водят по повод облагата. През 2022 година европейските компании са спечелили съвсем 79 милиарда евро ($87,3 млрд.) ход формата на оперативна облага. Общите им доходи са били над 804 милиарда евро ($888,5 млрд.).

Това значи, че междинната оперативна облага е била 9,8%. Най-добрият резултат измежду всички географски области, с 0,5 пункта по-висок по отношение на 2021 година

Част от обяснението се крие в способността на тези компании да трансфорат казуса във опция. Основната компликация на международния авто пазар през 2022 година бе рецесията по веригата на доставки. Нямаше опция да се поддържа високо произвеждане, а клиентите трябваше да чакат дълги месеци, даже над година, с цел да получат новия си автомобил.

Това повлия отрицателно на продажбите, само че даде опция на фирмите да понижат инвентара си, да подобрят индустриалната резултатност, а оттова – да усилят облагата. И производители, и клиенти се научиха да живеят в тази действителност. Но разликата е, че за клиентите това е финансова тежест, а за производителите – финансово облагодетелстване.

Колко печелят фирмите вижте на автомобилния уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР