Ключови изводи от обвинителния акт на Тръмп: Какво трябва да знаете за новите обвинения в разследването на изборите през 2020 г.

...
Федерално голямо жури във вторник повдигна обвинения срещу бившия президент
Коментари Харесай

Федерално голямо жури във вторник повдигна обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп по четири престъпления, свързани с усилията му да остане на власт след изборите през 2020 г. , като следователи от кабинета на специалния прокурор Джак Смит твърдят, че Тръмп и шестима неназовани съзаговорници са разпространили кампания за отмяна на победата на президента Байдън на изборите.

Обвинителният акт от 45 страници, одобрен от голямото жури във Вашингтон, D.C., описа поредица от действия, за които се твърди, че е предприел Тръмп, за да остане на власт, усилие, което в крайна сметка завърши с тълпа от негови поддръжници, нахлули в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., в опит да спрат сертифицирането на избирателните гласове.< /p>

Обвинителният акт обвини Тръмп в заговор за измама на Съединените щати; заговор за възпрепятстване на официално производство; възпрепятстване и опит за възпрепятстване на служебно производство; и заговор срещу правата.

прочетете изцяло тук.

Длъжностни лица многократно казаха на Тръмп, че няма доказателства за изборна измама

В обвинителния акт прокурорите твърдяха, че Тръмп е казал „многобройни лъжи “ за изборите през 2020 г., въпреки че знаех, че са фалшиви. В обвинителния акт се отбелязва, че Тръмп е направил множество необосновани твърдения за манипулиране на машини за гласуване в полза на г-н Байдън и голям брой гласове, подадени от мъртви или по друг начин неизбираеми хора.

Тръмп, както се казва в обвинителния акт, „е бил многократно уведомен, твърденията му бяха неверни - често от хората, на които той разчиташе за откровени съвети по важни въпроси и които бяха в най-добра позиция да знаят фактите, и той умишлено пренебрегна истината."

Според обвинителния акт, бившият Вицепрезидентът Майк Пенс, висш служител на разузнаването на САЩ, ръководители на Министерството на правосъдието, адвокати на Белия дом и щатски законодатели казаха на Тръмп, че твърденията му за фалшифицирани избори не могат да бъдат потвърдени или че няма доказателства за измама или намеса в изборите, които да определят резултата.

Федералните съдилища, добави специалният прокурор, също отхвърлиха съдебни искове, заведени от Тръмп и неговите съюзници, които отправят твърдения за широко разпространени изборни измами.

Твърди се, че Тръмп е „привлякъл“ помощта на шест неназовани сътрудници -conspirators  

В обвинителния акт се споменават шестима неидентифицирани съзаговорници, за които се твърди, че Тръмп е вербувал, за да му помогнат да остане в Белия дом.

Съзаговорниците, срещу които не са повдигнати обвинения, бяха описани като четирима адвокати, които предоставиха правни обосновки за усилията и твърденията на Тръмп; тогавашен служител на Министерството на правосъдието, който се опита да започне "фиктивно" разследване на изборни измами; и политически консултант, който помогна за изготвянето на план за забавяне на сертифицирането на изборите от Конгреса чрез представяне на „фалшиви списъци с президентски избиратели.“

„Ответникът и съзаговорниците използваха съзнателно неверни твърдения за изборни измами, за да получат щатски законодатели и служители на изборите, за да подкопаят законните изборни резултати и да променят избирателните гласове за опонента на подсъдимия, Джоузеф Р. Байдън, младши, в избирателни гласове за подсъдимия“, се казва в обвинителния акт.

Схемата за фалшиви избиратели

В обвинителния акт се описва подробно предполагаема схема, според която лица, свързани с Тръмп, служат като алтернативни избиратели в седем щата, които той загуби. Планът би накарал тези избиратели да действат така, сякаш са законните избиратели, осигурявайки алтернативен набор от гласове на Избирателната колегия, които биха наклонили изборите в полза на Тръмп, ако бъдат признати. Планът беше изложен в три бележки, изготвени от Co-Conspirator 5.

„Меморандумите се развиха с течение на времето от правна стратегия за запазване на правата на ответника до корумпиран план за подкопаване на функцията на федералното правителство чрез спиране на Байдън гласовете на избирателите да бъдат преброени и заверени“, се казва в обвинителния акт.

Бележките описват подробно как фалшивите избиратели „могат да имитират законни избиратели“ в Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Пенсилвания и Уисконсин. Ню Мексико в крайна сметка беше добавен към списъка на оспорваните щати, въпреки голямата победа на г-н Байдън в този щат.

Избирателите подписаха удостоверения, в които се твърди, че Тръмп е спечелил съответните им щати, когато законните членове на Избирателната колегия се срещнаха в столиците на щатите, за да гласуват за президент на 14 декември. След това фалшивите избиратели предадоха тези фалшиви удостоверения на федералното правителство.

Обвинителният акт описва подробно разтегателна предполагаема схема за организиране на усилията в щатите.

„Обвиняемият и съзаговорниците в крайна сметка са използвали удостоверенията на тези измамни избиратели, за да се насочат измамно към правителствената функция и направи това противно на начина, по който измамните избиратели бяха казани, че ще бъдат използвани“, казаха прокурорите.

Усилия на висш служител на Министерството на правосъдието да забави сертифицирането на изборите 

Тогава- Служител на Министерството на правосъдието, описан в обвинителния акт, се твърди, че е заговорничил с Тръмп, за да накара министерството да издаде писмо, съдържащо неверни твърдения, които биха могли да дадат основание на ключови законодателни органи на щата да забавят сертифицирането на изборите. Въпреки че длъжностното лице е неназовано, контекстът показва ясно, че длъжностното лице е Джефри Кларк, чиято роля в следизборния натиск за отмяна на резултатите е добре документирана.

Тръмп и Кларк са разговаряли няколко пъти в края на 2020 г., се казва в обвинителния акт, въпреки политиките и директивите, забраняващи на длъжностното лице да говори директно с президента, „за да се предпази от неправомерно политическо влияние“.

Кларк се опита да накара тогавашния изпълняващ длъжността главен прокурор Джефри Розен и заместник-главния прокурор Ричард Донохю да подпишат писмо до държавните служители, в което се посочва, че Министерството на правосъдието има сериозни опасения относно почтеността на изборите и призовава законодателните органи на щата да се свикат и избират фалшиви избиратели. Кларк каза на Розен и Донохю, че Тръмп възнамерява да го направи главен прокурор, ако откажат.

Роузън и Донохю обаче отказаха да подпишат писмото, като отбелязаха, че то включва невярна информация.

В една точка, Росен каза на Тръмп, че Министерството на правосъдието „не може и няма да промени резултата от изборите“, както се казва в обвинителния акт.

„Просто кажете, че изборите са корумпирани и оставете останалото на аз и републиканските конгресмени", отговори Тръмп според обвинителния акт.

В крайна сметка Тръмп отстъпи в плана си да назначи Кларк като главен прокурор, "когато му казаха, че това ще доведе до масови оставки в Министерството на правосъдието и на неговия собствен адвокат в Белия дом", се казва в обвинителния акт.

Тръмп се обърна към Пенс с наближаването на 6 януари

Като вицепрезидент Пенс отговаряше за наблюдението на съвместното заседание на Конгреса на 6 януари, където гласовете на Електоралната колегия ще бъдат официално преброени и г-н Байдън ще бъде потвърден като следващ президент.

Тъй като другите усилия на Тръмп да остане на власт се провалиха, той се обърна към Пенс в последен отчаян опит да го накара да отхвърли избирателите.

„При няколко частни телефонни разговора напоследък Декември и началото на януари подсъдимият повтори съзнателно неверни твърдения за изборна измама и пряко оказа натиск върху вицепрезидента да използва церемониалната си роля в процедурата по сертифициране на 6 януари, за да отмени с измама резултатите от изборите, а вицепрезидентът оказа съпротива“, се казва в обвинителния акт. казах.

В един разговор на 1 януари, се казва в обвинителния акт, Пенс повтори позицията си, че не вярва, че има конституционните правомощия да отмени изборните резултати. В отговор Тръмп каза: „Ти си твърде честен“, според обвинителния акт.

На 4 януари Пенс се срещна с Тръмп и други официални лица, включително Co-Conspirator 2. Обвинителният акт цитира бележките на Пенс на срещата, за да реконструира сцената.

„След това ответникът и съзаговорникът 2 поискаха от вицепрезидента или едностранно да отхвърли легитимните избиратели от седемте целеви държави, или да изпрати въпроса кой списък е легитимен към законодателните органи на целевите държави“, се казва в него. „Когато вицепрезидентът отправи предизвикателство към Co-Conspirator 2 дали предложението за връщане на въпроса към щатите е оправдано, Co-Conspirator 2 отговори: „Е, никой не го е тествал преди.“ След това вицепрезидентът каза на ответника: "Чу ли това? Дори собственият ти адвокат не казва, че имам това правомощие." Ответникът отговори: „Всичко е наред, предпочитам другото предложение“ вицепрезидентът да отхвърли избирателите едностранно.“

Въпреки позицията на Пенс, Тръмп многократно твърди в публични изявления, че вицепрезидентът може да отхвърли Избирателната колегия резултати, включително на 6 януари.

„Ответникът направи множество съзнателно неверни изявления, неразделна част от престъпните му планове да провали функцията на федералното правителство, да възпрепятства сертифицирането и да се намеси в правото на глас на други и гласовете им да бъдат преброени“, се казва в обвинителния акт. „Ответникът повтори неверни твърдения за изборни измами, даде фалшива надежда, че вицепрезидентът може да промени резултата от изборите и насочи тълпата пред него да отиде до Капитолия като средство за възпрепятстване на сертифицирането и оказване на натиск върху вицепрезидента да извърши измама възпрепятстват сертифицирането."

Как Тръмп реагира на атаката срещу Капитолия

Обвинителният акт излага реакцията на Тръмп, когато тълпата от неговите поддръжници започна да щурмува Капитолия. В него се казва, че той е наблюдавал развоя на бунта по телевизията от трапезария до Овалния кабинет.

„При получаване на новини, че хора са нахлули в Капитолия, съветниците на ответника му казаха, че там има бунт и че бунтовници са нахлули в сградата“, според обвинението. „Когато съветниците призоваха ответника да отправи успокоително съобщение, насочено към бунтовниците, ответникът отказа, вместо това многократно отбеляза, че хората в Капитолия са ядосани, защото изборите са били откраднати.“

Тръмп „многократно отказа да одобри съобщение, насочващо бунтовниците да напуснат Капитолия“, въпреки молбите на неговите висши съветници и адвокати. В крайна сметка той пусна видео съобщение по-късно следобед, като помоли бунтовниците да се приберат вкъщи, като същевременно ги нарече „много специални“ и каза, че „обичаме ви“.

По-късно същата вечер, когато законодателите се готвеха да се съберат отново за да възобновят преброяването на електоралните гласове, Тръмп и Co-Conspirator 1 все още се опитваха да съберат законодателите да гласуват с тях и да отхвърлят електоралните гласове на щатите, се казва в обвинителния акт.

„В 19:01 ч., докато съзаговорникът l се обаждаше на сенаторите на Съединените щати от името на ответника, адвокатът на Белия дом се обади на ответника, за да го помоли да оттегли всички възражения и да разреши сертифицирането,“ то каза. „Ответникът отказа.“

Разказът на обвинителния акт завършва с отбелязване, че „[в]3:41 сутринта на 7 януари, като председател на Сената, вицепрезидентът обяви сертифицираните резултати от президентските избори за 2020 г. избори в полза на Байдън."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР