Федералният резерв в сряда реши да не повишава лихвените нива

...
Федералният резерв в сряда реши да не повишава лихвените нива
Коментари Харесай

Фед постави на пауза увеличението на лихвите

Федералният запас в сряда реши да не покачва лихвените равнища на днешното си съвещание по паричната политика. Фед не предприе това, което би било 11-то следващо нарастване на лихвените проценти, защото мери какви са били въздействията от предходните 10.

Но решението на Федералния комитет за отворения пазар да отсрочи нарастването на тази среща пристигна с прогноза, че се чакат още нараствания преди края на годината.

Централните банкери след двудневна среща споделиха, че ще им отнеме още шест седмици, с цел да видят въздействието на политическите ходове, до момента в който Фед води борба с инфлацията, която в последно време демонстрира някои обещаващи, въпреки и неравномерни признаци. Решението остави главната рента по заеми на Фед в целеви диапазон от 5%-5.25%.

Поддържането на целевия диапазон постоянен на тази среща разрешава на Комитета да оцени спомагателна информация и нейните последствия за паричната политика “, се споделя в изказването след срещата.

Дори със сигнали, че стопанската система устоя на по-високите лихвени проценти, има знаци за влияние и чиновници на Фед споделят, че цялостният резултат от лихвените проценти към момента не се усеща.

Следващото съвещание на Фед е на 25-26 юли.

Фед увеличи лихвените проценти 10 поредни пъти – движение, невиждано от 80-те години на предишния век – от март 2022 година, когато лихвеният % беше нула. Увеличенията варираха от 0.75% през лятото и есента, когато инфлацията беше най-висока, до покачвания от 0.25% тази пролет. Настоящият % на инфлация, 5% до 5.25%, е най-високият от 2007 година, преди финансовата рецесия през 2008 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР