Федералният резерв в САЩ отново повиши лихвения процент с 0,75

...
Федералният резерв в САЩ отново повиши лихвения процент с 0,75
Коментари Харесай

ФЕД обяви ново увеличение на лихвения процент


Федералният запас в Съединени американски щати още веднъж увеличи лихвения % с 0,75 процентни пункта.

Агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Фед през тази година до момента не е оказало видимо влияние върху цените, само че усилва риска от криза на американската стопанска система, съобщи БГНЕС.

Определящият политиката Федерален комитет по интервенциите на открития пазар (FOMC) алармира, че ще са нужни още нараствания, с цел да се овладеят растящите цени.

С последното нарастване главният лихвен доближи 3,75-4,0%, което е най-високото ниво от януари 2008 година насам, съобщи Агенция Франс Прес.

Фед съобщи, че " ще бъдат подобаващи " още покачвания на лихвените проценти, с цел да се реализира " задоволително рестриктивно " равнище за преодоляване на инфлацията.

" При определянето на темпа на бъдещите нараствания " Фед " ще вземе поради кумулативното стягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика въздейства върху икономическата интензивност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развиване ", прибавиха от банката.

Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред сложната задача да балансира сред опасенията, че Фед работи прекомерно бързо.

" За Фед ще бъде предизвикателство да алармира за възможна смяна в политиката, като в същото време заяви за твърдия си ангажимент за намаление на инфлацията ", съобщи Нанси Ванден Хаутен от „ Оксфорд икономикс “ в разбор.

Тя означи, че през последните седмици редица чиновници на Фед са предположили, че е време централната банка да обмисли закъснение на темпа на покачване. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР