Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) приключи разследването на втория

...
Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) приключи разследването на втория
Коментари Харесай

Приключи разследването на самозапалването на кораба Starship и неговата ракета носител

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) завърши следствието на втория случай при изстрелването на Starship, който породи преди три месеца. Причините за саморазрушаването на носителя и на самия транспортен съд Starship са открити. Изготвен е лист на проблемите, които би трябвало да бъдат отстранени, преди регулаторният орган да даде позволение за идващия тест. На SpaceX ще е нужен към месец, с цел да в профил всички недостатъци. Това значи, че третото изстрелване на системата няма по какъв начин да се реализира преди края на месец март.

Заедно с отчета на FAA компанията на Илън Мъск заяви нови детайлности за случилото се по време на изстрелването на прототипа на галактическия транспортен съд Starship Super Heavy на 18-ти ноември предходната година, написа Ars Technica. Ракетата притежател Super Heavy се е държала обикновено, всичките 33 метан-кислородни мотора са се присъединили сполучливо и са направили цялостен цикъл на изгаряне. По време на отделянето на горната степен тя сполучливо извърши и маневрата за горещо обособяване с работещите мотори на самия транспортен съд.

След това Super Heavy трябваше да извърши полет с включени 13 мотора. И най-после трябваше да реализира меко кацане в Мексиканския залив. Няколко мотора обаче са почнали да се изключват непринудено, а по-късно един по един бързо са отказали. Ракетата притежател се разпадна след 3,5 минути полет на височина към 90 км. Причината се приписва на проблем със системата за подаване на течен О2 в моторите Raptor. Най-вероятно е отказал филтърът.

В същото време шестте мотора на горната степен са работили обикновено. Корабът е трябвало да прелети към Земята и да падне във водите на Тихия океан покрай Хаваите. Но към 7 минути след излитането е имало изпускане на течен О2. Това е довело до пожар и запалване, загуба на връзка сред бордовите компютри. Следва наложително изключване на моторите преди довеждане докрай на набирането на целевата височина и иницииране на процедурите за спешно преустановяване на полета.

Към този миг корабът се е издигнал на височина 150 км и е достигнал скорост от към 24 000 км/ч, което е малко по-малко от първата галактическа скорост: 28 000 км/ч.

SpaceX даде обещание да направи нужните промени, както и да усъвършенства цялостното показване на Starship. По-конкретно, прибавяне на електронна система за ръководство на вектора на тягата за горната степен и по-бързо зареждане на горивните резервоари.

Ако SpaceX се научи по какъв начин да изстрелва и връща Starship, идната цел ще бъде да прави стотици изстрелвания на този транспортен съд годишно. Ето за какво, съгласно Илън Мъск, производството на Starship би трябвало да бъде най-малко 100 кораба годишно, а в идеалния случай – до 300 кораба годишно. Това е сравнимо с производството на най-продаваните самолети Боинг 737.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР