Джулиани губи съдебно дело за клевета от двама избирателни работници в Джорджия

...
Федерален съдия реши, че Руди Джулиани се отказва от делото
Коментари Харесай

Федерален съдия реши, че Руди Джулиани се отказва от делото за клевета от двама избирателни служители в Джорджия срещу него, решение, което може да доведе до значителни санкции за бившия адвокат на Доналд Тръмп.

Джулиани загуби делото, защото се бореше да поддържа достъп до електронните си записи, отчасти поради цената, и не можа да отговори адекватно на призовките от адвокатите на Руби Фрийман и Шей Мос, докато делото напредваше.

Майката и дъщерята искат неуточнени щети, след като казват, че са претърпели емоционална и репутационна вреда, както и че безопасността им е била изложена на опасност, след като Джулиани ги набеляза, когато направи неверни твърдения за фалшифициране на бюлетините в Грузия след изборите през 2020 г.

Руди Джулиани, Сидни Пауъл и Джена Елис. Руди Джулиани, Сидни Пауъл и Джена Елис. Офисът на шерифа на окръг Фултън

Процесът за определяне на размера на щетите, за които Джулиани ще бъде държан отговорен, ще бъде насрочен за по-късно тази година или началото на 2024 г., каза в сряда съдия Берил Хауъл от Окръжния съд на окръг Колумбия.

Щетите могат да възлизат на хиляди, ако не и милиони долари.

Джулиани вече беше санкциониран с почти 90 000 долара за адвокатски хонорари на Фрийман и Мос по делото, а Хауъл казва, че бившият кмет на Ню Йорк може да бъде обременен с допълнителни подобни санкции.

Джулиани изпитва финансови затруднения, погребан под съдебни процедури за избори през 2020 г., ново наказателно дело срещу него в Грузия, свързано с опити за отмяна на изборите и други въпроси. Той се призна за невинен по наказателните обвинения в Джорджия и беше освободен от затвора под гаранция.

В края на миналия месец Джулиани призна, че е направил клеветнически изявления за Фрийман и Мос и че не оспорва обвиненията им, че ги е клеветил след изборите през 2020 г.

 Доналд Тръмп излиза от личния си самолет след пристигането си в Атланта в четвъртък, 24 август 2023 г., където се очаква да се предаде в затвора на окръг Фултън по-късно вечерта.“ class= Доналд Тръмп излиза от личния си самолет след пристигането си в Атланта в четвъртък, 24 август 2023 г., където се очаква да се предаде в затвора на окръг Фултън по-късно вечерта. Дъг Милс/Ню Йорк Таймс/Редукс

Изявленията на Джулиани за тях, които Фрийман и Мос казват, че са неверни, включваха наричането им престъпни конспиратори, които пълнят бюлетини. Джулиани също привлече вниманието към видеозапис от тях след изборите, който беше публикуван за първи път от кампанията на Тръмп и показваше част от охранителна лента от преброяването на бюлетините в Атланта. В социалните медии, своя подкаст и други предавания Джулиани каза, че видеото показва куфари, пълни с бюлетини, когато не е заснело нищо друго освен нормална обработка на бюлетините, според делото за клевета и държавно разследване.

Служители на изборите в Грузия развенчаха обвиненията на Джулиани в измама по време на преброяването на бюлетините.

Дуетът майка-дъщеря е откровен за това как животът им е повлиян от твърденията на Тръмп и Джулиани, че са виновни за изборни измами.

„Няма къде да се чувствам в безопасност. Никъде. Знаете ли какво е чувството да те нацели президентът на Съединените щати?“ Фрийман каза миналата година във видео показания пред специалната комисия на Камарата на представителите, която разследваше събитията около бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ.

Руди Джулиани , бивш адвокат на Доналд Тръмп, пристига във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в петък, 19 май 2023 г. class= Руди Джулиани, бивш адвокат на Доналд Тръмп, пристига във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в петък, 19 май 2023 г. Ерик Лий/Блумбърг/Гети изображения

Мос каза, че личният й живот е бил унищожен, когато е научила, че Джулиани е обвинил майка й, Фрийман, че й е предала някакъв вид USB устройство като „флакони с кокаин или хероин“ като част от сложна схема за кражба на гласове, каза тя. В действителност въпросният предмет беше джинджифилова мента. В своето противоречиво обаждане, когато помоли държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да намери гласове, за да му помогне да отмени загубата си от 2020 г., Тръмп нападна Мос 18 пъти, а бившият президент нарече Фрийман „професионален измамник с гласове“ и „измамник“.

„Чувствах се ужасно. Имах чувството, че вината е изцяло моя“, каза Мос по време на показанията си миналата година. „Просто имах чувството, че това е моя вина, че поставих семейството си в тази ситуация.“

Тя добави, че тя и майка й се страхуват да излязат навън или в супермаркета, след като са получили заплахи, „пожелавайки ми смърт, казвайки ми, че ще бъда в затвора с майка ми и казвайки неща като – „Радвай се, че е 2020 г., а не 1920 г.“

По време на дезинформационната кампания на Джулиани относно гласуването в Джорджия, ФБР препоръча на Фрийман да напусне дома си за нейната собствена безопасност, според делото.

Тази история е актуализирана с допълнителни отчети и подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР