Федерален съд в четвъртък одобри нова карта на Конгреса в

...
Федерален съд в четвъртък одобри нова карта на Конгреса в
Коментари Харесай

Алабама получава нова карта на Конгреса, която може да осигури на демократите второ място в щата

Федерален съд в четвъртък утвърди нова карта на Конгреса в Алабама, която доста усилва чернокожото население на втори окръг и може да съставлява опция за демократите на изборите следващата година.

Действията на тричленния правосъден състав – дружно с резултатите от няколко други деликатно следени каузи за преразпределяне в страната – биха могли да оказват помощ да се дефинира коя партия управлява Камарата на представителите на Съединени американски щати след 2024 година Републиканците сега имат тясно болшинство в камарата.

Сътрудникът във Върховния съд Брет Кавано и основният арбитър Джон Робъртс идват, с цел да чуят речта на президента Доналд Тръмп за положението на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 година във Вашингтон, окръг Колумбия. Сътрудникът във Върховния съд Брет Кавано и основният арбитър Джон Робъртс идват, с цел да чуят речта на президента Доналд Тръмп за положението на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 година във Вашингтон, окръг Колумбия. Лия Милис/Басейн/Гети изображения

Решението на съда да избере карта, която основава окръг в югоизточната част на Алабама с 48,7% чернокожо население с право на глас също приключва правна сага, при която Върховният съд на Съединени американски щати удостовери основна част от Закона за изборните права, незабравим цивилен закон закон за правата, който беше отсечен от консервативните съдии през последните години.

Въпросът по делото: дали картата, начертана от следения от републиканците законодателен орган, непозволено размива политическата власт на черните алабамци, които съставляват 27% от популацията на щата, само че съставляват болшинството от гласоподавателите единствено в един от седемте конгресни региона на щата. Битката за преразпределяне притегли вниманието на цялата страна – като тест за ефикасността на съвсем 60-годишния Закон за изборните права и по какъв начин съдиите биха реагирали на това, което критиците нарекоха намерено непокорство на разпорежданията на федералния съд от държавни чиновници в Алабама.

Още през юни, при положение по отношение на по-ранна карта, разграничен Върховен съд удостовери мнение на по-ниска инстанция, нареждащо на Алабама да включи втори окръг с болшинство на чернокожите или „ нещо много близо до него “ в своята седемместна карта на Конгреса.

Становището 5-4 беше написано от основния арбитър Джон Робъртс, който притегли гласовете на сътрудника закостенял арбитър Брет Кавано, както и на тримата демократични съдии от съда.

Но когато Алабама изготви новата си карта през юли, тя попадна под неотложно правосъдно оборване, защото щатът още веднъж отхвърли да сътвори втори регион с болшинство на чернокожите. Щатските законодатели вместо това просто усилиха % на чернокожите до почти 40% в един от регионите на Алабама с болшинство от бели.

Същият състав от трима съдии, който наблюдаваше делото, преди да стигне до Върховния съд за първи път, написа, че е „ смутен “ от дейностите на Алабама по случая и анулира картата.

В края на предишния месец Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли второто изпитание на чиновници на щата Алабама да начертаят карта без втори регион с чернокожо болшинство.

Тази история е обновена с спомагателни отчети.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР