ФБР арестува Джак Тейшейра, гвардеец на американската Национална гвардия на

...
ФБР арестува Джак Тейшейра, гвардеец на американската Национална гвардия на
Коментари Харесай

В САЩ арестуваха 21-годишен за изтичането на секретните документи на Пентагона

ФБР арестува Джак Тейшейра, гвардеец на американската Национална армия на военновъздушните сили, обвинен в разкриването на строго секретни военни документи за войната в Украйна и други значими въпроси на националната сигурност, оповестява

FBI ARRESTS 21 YEAR OLD AIR FORCE GUARDSMAN IN PENTAGON LEAK CASE
— That So News (@ThatSoNews)
Той ще се яви пред федерален съд в Масачузетс, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на изказване на основния прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд.

Агенцията отбелязва, че това е нарушаване, сложило под подозрение способността на Съединени американски щати да опазят тайните си по най-чувствителните въпроси.

Гвардеецът, който е експерт по осведомителни технологии, разпознат от Гарланд като Джак Тейшейра, на 21 години, е бил арестуван без произшествия, откакто сътрудници на ФБР са направили интервенция по ареста в дома му в щата Масачузетс.

Ще му бъдат повдигнати обвинявания по американския закон за шпионажа за неразрешено изнасяне или предаване на класифицирана информация за националната защита, сподели основният прокурор на Съединени американски щати.

В късото си изказване, направено в министерството на правораздаването, Гарланд не разкри възможен претекст за закононарушението. Но свидетелства на участници в онлайн платформата, където бяха изнесени документите, показаха Тейшейра като стимулиран по-скоро от смелост, в сравнение с от някаква идеология.

Дори и да продължи следствието на най-значимото приключване на разследваща информация на Съединени американски щати от години насам като споделената в онлайн платформа поверителна информация, която към този момент се популяризира по целия свят, карцерът въпреки всичко е основен миг.

Появата на Тейшейра като основен обвинен сигурно ще повдигне въпроси за това по какъв начин подобен забележителен пробив, който Пентагонът дефинира като " доста сериозен риск за националната сигурност ", е могъл да бъде породен от толкоз млад и с невисок сан военнослужещ.

" Ние поверяваме на нашите военнослужещи доста отговорности на доста ранна възраст. Помислете за един млад сержант на военен взвод и за отговорността и доверието, което оказваме на тези хора, с цел да водят войски в борба ", сподели представителят на министерството на защитата бригаден военачалник Пат Райдър.

Специалността на Тейшейра в Националната армия на военно-въздушните сили е била експерт по киберсистеми, всъщност експерт по осведомителни технологии, отговарящ за военните информационни мрежи, в това число за тяхното окабеляване и хъбове.

На тази служба Тейшейра е трябвало да има по-високо равнище на позволение за достъп до класифицирана информация, защото е трябвало да бъде претрупан и с отговорността за обезпечаване отбрана на мрежите, сподели пред Асошиейтед прес чиновник от защитата, който пожела да резервира анонимност заради сензитивното естество на въпроса.

Тейшейра, облечен с тениска и къси панталони сега, когато тежко въоръжени сътрудници го задържаха, би трябвало да се яви за първи път пред съда в Масачузетс по-късно през днешния ден. Не стана ясно дали Тейшейра има юрист, който може да приказва от негово име. Никой не отговори на телефонно известие, оставено на номер, за който се допуска, че принадлежи на майка му.

Националната армия на Съединени американски щати не удостовери самоличността му, само че направи изказване, че е наясно с следствието за хипотетичната роля на военнослужещ от Националната армия на военно-въздушните сили на Масачузетс, която той може да е изиграл в неотдавнашното приключване на класифицирани документи. Генерал Райдър препрати всички въпроси, свързани с следствието, към министерството на правораздаването.

Администрацията на президента Джо Байдън дни наред се пробва да овладее евентуалните дипломатически и военни последствия от приключването на информация, откогато за първи път беше обявено за тях предходната седмица, като се стреми да успокои своите съдружници и да оцени обсега на нанесените вреди. Служители на Пентагона показаха паника от разкритията, само че президентът Байдън, говорейки пред публицисти в Ирландия през вчерашния ден сподели, че " няма нищо скорошно, за което да знае, че има съществени последствия ".

Класифицираните документи, които не са разпознати поотделно от американски публични представители, варират от осведомителни слайдове, очертаващи украинските военни позиции, до оценки на интернационалната поддръжка за Украйна и други чувствителни въпроси, в това число при какви условия съветският президент Владимир Путин може да употребява нуклеарно оръжие.

Няма явен отговор на въпроса какъв е бил броят на изтеклите документи. Асошиейтед прес е прегледала към 50 документа, само че съгласно някои оценки общият им брой е стотици.

Смята се, че приключването е почнало в онлайн платформата, наречена " Дискорд " (Discord), която е известна измежду участващите в онлайн игри, и където се счита, че Тейшейра е писал в продължение на години за оръжия, за игри и е поствал обичаните си мемета, а съгласно някои други, контактували с него - и за строго защитавани американски секрети.

От " Дискорд " са декларирали, че сътрудничат на правоохранителните органи.

Има единствено няколко метода, по които Тейшейра е могъл да получи достъп до изтеклата класифицирана информация.

Обикновено при класифицирани брифинги като слайдовете, които са били качени в " Дискорд ", информацията се споделя по електронен път. Това може да стане или посредством предпазени компютърни терминали, до които потребителите получават достъп въз основа на своите идентификационни данни, или посредством таблети, които се раздават за брифинги и се събират още веднъж след края им.

Ако вместо това слайдовете би трябвало да бъдат разпечатани, те могат да бъдат изпратени единствено до предпазени принтери, които могат да обработват класифицирани документи. И които съхраняват дигитален запис, идентифициращ всеки, изискал разпечатка.

След като обещано лице получи позволение за достъп, работата му с класифицирани материали се основава значително на образованието и на доверието, че лицето ще резервира информацията в загадка.

" Когато постъпвате в армията, според от длъжността ви, може да се изисква позволение за достъп до класифицирана информация ", споделя Райдър.

" А в случай че работите в разследващата общественост и се нуждаете от позволение за достъп до класифицирана информация, ще преминете през съответната инспекция ", добавя той.

Райдър сподели, че всеки военнослужещ, който получава позволение за достъп до класифицирана информация, подписва съглашение да не разгласява тази информация и се образова на строгите военни инструкции за работа с класифицирани материали. Изтичането на информация е " съзнателно незаконно действие, нарушаване на тези указания ", добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР