Фасулът почти стигна цената на кренвиршите. Зрелият фасул на едро

...
Фасулът почти стигна цената на кренвиршите. Зрелият фасул на едро
Коментари Харесай

Бобът стигна цената на кренвиршите, зелето удари рекорд за година

Фасулът съвсем стигна цената на кренвиршите. Зрелият боб на едро по тържищата върви приблизително по 3,90 лева за кило, като с минималната надценка от 40 на 100 цената му в този момент доближава съвсем 5 и половина лв.. Миналата година по същото време цената на дребно е била към петарка. Поскъпването по отношение на февруари 2021 година обаче е единствено 8 на 100.

При пилешките кренвирши повишаването на цените на годишна база е същото, като в този момент за тях се заплаща на кило с към половин лев повече. През февруари лани цената им била към 5,40 лева на дребно, а в този момент е под шест кинта. Средното повишаване на 16 от най-необходимите храни по отношение на февруари предходната е с 25 на 100, като то варира от 6% при ябълките до 65 на 100 при зелето, оповестява " Монитор ".

В статистиката са включени цените на захар, зрял боб, самун, олио (пластмасова бутилка 1 л), яйца (размер " М " ), краве сирене, кашкавал „ Витоша “, кисело мляко 3% и над 3% масленост (кофичка 400 г), прясно мляко (кутия/бут. 1 л), замразено пиле, пилешки кренвирши, картофи, зеле, домати (внос), краставици (внос) и ябълки. От последните два зеленчука са предпочетени импортните, тъй като цените им са много по-ниски, в сравнение с родното произвеждане, а и делът им на българския пазар е доста огромен. Другата причина е, че от ден на ден българи са принудени да търсят в магазина нещо по-евтино.

С най-голямо повишаване на цените по отношение на февруари предходната година е зелето. Поскъпването при него е с цели 65% от 95 ст. за кило до 1,57 лева на кг.

Вносните домати пък са скочили с цели 50 на 100 - от 2,50 на 3,74 лева./кг в този момент.

Друг най-често употребяван артикул от семействата с ниски приходи картофите са поскъпнали също шоково с 39 на 100 от 0,86 лева за кило до най-малко 1,20 лева С по 33% са поскъпнали вносните краставици и хлябът. Импортните краставици през предишния февруари са коствали по магазините по 3,58 лева./кг, а в този момент цената им приближава 4,80 лева През втория месец на предходната година към момента можеше да се откри самун по 1,50 лева или по-евтино за кг, а в този момент към този момент най-ниската цена гони 2 лв..

В една от комерсиалните вериги в източните квартали на София през вчерашния ден опаковка от 500 грама самун „ Добруджа “ можеше да се откри за 1,09 лева, като цената на кило излиза в тази ситуация 2,18 лева Пак там стандартизиран самун, одобрен стандарт район София - 650 грама се оферираше за 1,95 лева Най-скъпо - по 4,35 лева, във въпросния супермаркет излиза килограмът за разфасовка от 350 грама с цена на дребно от съвсем лев и половина. В друга огромна верига най-евтиният самун през вчерашния ден се продаваше по 1,15 лева за 650 грама или цената за кг излиза съвсем 1,77 лева

Олиото, което през предходната година (спрямо 2020-а) бе номер едно по повишаване, в този момент леко е понижило темповете на повишаването на цената си. В момента цената на дребно на слънчогледовата растителна лой (пластмасова бутилка 1 л) е към 4,80 лева По същото време на предходната година то можеше да се откри по към 3,70 лева./л или с 31% по-скъпо.

Пакет захар от един килограм през предходната година се купуваше с десетина стотинки под 2 лв., а в този момент е най-малко 2,28 лева или с към една пета по-скъпо. Подобно е повишаването на цените на яйцата размер „ М “. В комерсиалната мрежа цената им за година скача от 25 ст. броя до най-малко 0,30 лева, сочи статистиката.

За последните 12 месеца кравето сирене и кашкавалът „ Витоша “ продължиха да нарастват с бързи темпове и седмица след седмица цената им стана по-висока от миналогодишната приблизително с 24 на 100 През февруари 2021 година междинната цена на сиренето бе с към половин лев под 10 лева Сега към този момент мъчно се намира по магазините и за 12 лева./кг.

Кашкавалът „ Витоша “ нарастна от 15,27 лева килото на дребно до съвсем 19 лева Масово в комерсиалната мрежа обаче цената му към този момент е над 20 лева

За година цената на киселото мляко се е нараснала съвсем с една пета - от 1,20 на 1,41 лева за кофичка от 400 грама. Прясното мляко пък е поскъпнало най-малко с 13 на 100. През предишния февруари то вървеше в комерсиалната мрежа към 2,35 лева литър в кутия или бутилка. Сега то гони най-малко 2,70 лева Другият месен артикул, включен в сметките за 16-те най-консумирани продукта, е замразеното пиле. При него повишаването е 13 на 100 на годишна база от 5,60 на 6,31 лева за кг.

Най-малко повишаване от 6% е регистрирано при ябълките, чиито цени се усилват единствено с 10-20 стотинки по отношение на предходната година. Според специалисти повода е огромният импорт от прилежащи страни или от Полша и Италия които допреди 8 години експортираха огромни количества към Русия.

Изчисленията са направени на база цените на едро по данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ), като е добавена минимална надценка от 40%. Според тези сметки в този момент с 50 лева можем да купим единствено 9 от тези 16 храни. С банкнотата с лика на Пенчо Славейков по тези цени бихме си разрешили да сложим в пазарската чанта по един кг захар, зрял боб, самун, краве сирене, кашкавал, по литър олио и прясно мляко, едно яйце и кофичка кисело мляко от 400 грама.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР