Фасовете от цигари, пластмасовите бутилки и капачките са основните замърсители

...
Фасовете от цигари, пластмасовите бутилки и капачките са основните замърсители
Коментари Харесай

С фасове, пластмасови бутилки и капачки са пълни плажовете ни през лятото



Фасовете от цигари, пластмасовите бутилки и капачките са главните замърсители на плажовете в България, сподели за Радио Варна Сабира Сталберг от Неправителствени организации „ Черноморска мрежа “. Тя и нейни сътрудници от неправителствени организации от Румъния, Грузия, Гърция и Украйна са изработили взаимни къси видеоклипове, в които демонстрират замърсяването както на брега, по този начин и в дълбините на Черно море. Видеата са оповестени на уеб страницата, който обезпечава достъп до информация за Черноморския басейн, планиран за потребностите на морските страни  - България, Грузия, Гърция, Румъния и Украйна и включва информация за мониторинга и положението на морските боклуци. Насочен е и към трансграничното замърсяване и намаляването му в Черноморския басейн.

Съдържанието на видеоклиповете е ориентирано към хората от всички възрасти, описа Сабира Сталберг. Самата тя е взела участие в заснимането на множеството от клиповете. Състоянието на българското крайбрежие се следи целогодишно, само че когато стартира летният туристически сезон боклуците по плажовете внезапно се усилват. Най-замърсени са свободните зони по плажовете в Камчия и Шкорпиловци, сподели още тя.

Подобно е положението и в другите страни от Черноморския басейн, а в Констанца, Румъния казусът се усилва и от отпадъците изхвърлени в река Дунав.

Няма едно просто решение на този проблем, безапелационна е Сабира Сталберг. Отпадъците са дългогодишен проблем. Според нея страните членки на Европейски Съюз работят повече за опазването на чистотата на Черноморския басейн, в сравнение с останалите, тъй като на тях им се постанова да съблюдават наредбите на Европейски Съюз. Разликата сред тези страни се вижда даже и в количеството доброволци, които почистват плажовете. В страните членки на Европейски Съюз те са повече от тези, които не членуват в съюза.

За да има резултат от работата на всички, които работят за чисто море и плажове, би трябвало да се стартира още от образованието на дребните деца – да ги научим да не изхвърлят отпадъците си и да им даваме добър образец за това.

На второ място би трябвало да се реализира сериозен надзор върху всички компании и институции ангажирани със събирането на отпадъците.

Сабира Сталберг уточни, че съгласно нея у нас има доста сериозен проблем със законодателството, когато става дума за отпадъците и използването на пластмаса. Трябва законът да се ползва и управлява, само че постоянно следим тъкмо противоположното. От своя страна жителите би трябвало да упражняват правото си да питат и да управляват, с цел да знаят повече за опазването на чистотата на плажовете и морската вода.

Добра вест е, че Европейски Съюз забрани от това лято потреблението на 8 типа пластмасови произведения за еднократна приложимост в целия Европейски Съюз. Европейската инструкция би трябвало да бъде въведена и приложена в националното законодателство на всички страни-членки до 3 юли 2021. Забраната ще бъде въведена и в нашия закон за ръководство на отпадъците, оповестиха от Министерството на околната среда и водите. Според нея към този момент няма да се употребяват пластмасови чашки, сламки и принадлежности за хранене /чинии, вилици, лъжици, ножове/.

 Паша дере
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР