Фантомните задръствания по пътищата могат да се намалят чрез вкарването

...
Коментари Харесай

Свързаните автомобили с AI могат да облекчат задръстванията


Фантомните тапи по пътищата могат да се понижат посредством вкарването на дребен брой коли с изкуствен интелект и съгласуваност (снимка: CC0 Public Domain)

Тези дни се разчу, че управата в София обмисля такса запушване. Изследователите споделят, че решението може би е друго – свързани коли с неестествен разсъдък.

В пробна режисура преди месец особено оборудвани коли са съумели да облекчат тапите в пиковите часове на автомагистралата Interstate-24 в Съединени американски щати, споделя откривателят Даниел Уърк, професор по гражданско и екологично инженерство в университета Вандербил. Освен по-малко очакване, това значи и по-малко прекъсвания и тръгвания, т.е. икономисване на гориво и като цяло по-малко замърсяване.

Професорът е един от групата инженери и математици от американски университети, които учат казуса с „ фантомните “ тапи.

За фантомните тапи се знае от към десетина години след елементарен опит, извършен в Япония. Изследователите там са предиздвикали към 20 души водачи да влязат с колите си в кръгова писта и да карат с непрекъсната скорост. Не след дълго трафикът минал от равномерен поток към поредност от прекъсвания и тръгвания. Защо се случва това? Един от водачите натиска спирачката по някаква причина. На водача откъм гърба му би трябвало секунда, с цел да реагира, той стопира по-рязко. Верижно обратно водачите стопират все по-рязко. Каскадата продължава, а по-късно, когато трафикът се освободи, водачите форсират по-агресивно.

В новия опит, извършен в Съединени американски щати, са употребявани 100 автомобила, които се движат в цикли по сектор с дължина към 20 км. сред 06 и 09:45 ч. всяка заран. Предположението на учените е, че в случай че 5% от колите на пътя работят дружно, те биха могли да понижат разпространяването на фантомни тапи. Стоте автомобила са комуникирали между тях безжично, изпращайки информация за трафика напред-назад.

Адаптивният круиз-контрол в колите е модифициран, тъй че да реагира на общия поток на трафика – благодарение на изкуствен интелект.

В по-ранна версия на опита е открито, че даже единствено една-единствена самоуправляема кола в огромния трафик „ изглажда потока “, което води до 98% по-малко прекъсване. Това значи до 40% нарастване на горивната успеваемост и 14% нарастване на изминатото разстояние за единица време.

Изследователите към момента събират числата от новия опит опита от предишния месец, само че Уърк споделя, че към този момент е ясно: „ тези тапи могат да бъдат понижени посредством новите автоматизирани технологии за транспортни средства, …. Безспорно е, че усъвършенстваната автомобилна технология може доста да понижи фантомните тапи, когато се ползва в мащаб. “

Все отново той предизвести, че технологията няма ненадейно да отстрани тапите. „ Когато на пътя има повече коли, в сравнение с пътят може да поеме, постоянно ще има екстра трафик. Ползата е, че можем да направи това запушване по-малко мъчително “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР