Фалшиви документи, на които е бил преправен дори подписът на

...
Фалшиви документи, на които е бил преправен дори подписът на
Коментари Харесай

Прокуратурата: Разпространяват се фалшиви документи за Гешев

Фалшиви документи, на които е бил преправен даже подписът на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, изтекоха в сигнали до няколко медии. В тях се твърди за пране на 4,7 млн. франка от Иван Гешев в Швейцария и Мароко. От Върховна касационна прокуратура изрично отхвърлиха информацията и оповестиха, че документите са подправени. Освен това се отбелязва, че прокурор Иван Гешев не е измежду магистратите, за които са открити притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество.

Ето и цялостният текст на известието на прокуратурата:

" На 23.10.2019 година, в 15.57 ч. в уеб страницата actualno.com е оповестена публикация със заглавие " Пере ли пари единственият претендент за основен прокурор? (ДОКУМЕНТИ) ". Твърди се, че " скандални документи, свързани с съмнение за пране на пари " от страна на заместник-главния прокурор Иван Гешев, са били изпратени на публицистичния мейл. Публикувани са копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 година от заместител основния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 година от шефа на САД ФР - ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са открити преводи и наличия на забележителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация. Публикацията е възпроизведена в уеб страницата mediapool.bg под заглавие " Анонимен сигнал против Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Мароко " и от други електронни медии.

По мотив на това, незабавно е разпоредена инспекция от основния прокурор. Установено е, че:

- писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 година от шефа на САД ФР - ДАНС до заместител - основния прокурор Борислав Сарафов не съществува - такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

- писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 година от заместител основния прокурор Борислав Сарафов не съществува - под № 473/2015 година във Върховната касационна прокуратура съществува кореспонденция във връзка касационна тъжба против решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на основния прокурор по следствието и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов декларира, че в никакъв случай и по никакъв мотив не е изпращал, респективно получавал, оповестените писма, както и че такава инспекция нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и мнението на управлението на ДАНС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР