Фалопия японика, която е един от най-агресивните чужди видове за

...
Фалопия японика, която е един от най-агресивните чужди видове за
Коментари Харесай

Агресивно растение унищожава горите на Витоша

Фалопия японика, която е един от най-агресивните непознати типове за флората на България, заплашва и буковите гори на Витоша. През последните години растението завладя междублоковите пространства в градовете, където в началото е засадено с декоративна цел поради буйната му листна маса, написа " Стандарт ". Но до момента в който в града площите може да се третират с хербициди, то борбата с инвазивния тип на Витоша не може да се организира по този метод, тъй като територията е предпазена, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Така ликвидирането на фалопията е включено в плана „ Изпълнение на предпочитани действия от проекта за ръководство на естествен парк „ Витоша ", който се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013г. " В продължение на две години инвазивният тип се изкоренява на ръка. Това е извънредно мъчно поради мощните коренища, които фалопията образува. Предвижда се ограниченията да продължат и през идващите години, с цел да се реализира дълготраен резултат.

Паралелно с унищожаването на фалопията, се прави залесяване с локални растителни типове, което се финансира по плана „ Дейности за стабилно ръководство на Природен парк "Витоша ". По него през октомври 2014 година са засадени 5000 смърча в местността „ Меча поляна " благодарение на доброволци. През ноември са засадени 1000 фиданки клек в местността „ Платото ". Засадени са и 400 броя бяла, зелена и елементарна елша и 400 планински ясена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР