Фалитите в българския бизнес са се увеличили с 5,74% през

...
Фалитите в българския бизнес са се увеличили с 5,74% през
Коментари Харесай

Фалитите сред български фирми са се увеличили през 2021 г.

Фалитите в българския бизнес са се нараснали с 5,74% през 2021 година, като упованията са този % доста да се увеличи през 2022 г. 

Това показва годишното проучване на несъстоятелността в Централна и Източна Европа за 2021 година на компанията за кредитно обезпечаване и ръководство на риска " Кофас ". Според разбора, понижените държавни помощи, увеличените цени на енергийните запаси и нарушените вериги за доставка са измежду факторите, които оказват и не престават да оказват отрицателно въздействие на бизнеса.

През първата година на ковид-пандемията - 2020 година, икономическият растеж в района спадна с 4% при растеж от 4% през 2019 година и всички страни от ЦИЕ означиха рецесии, напомнят анализаторите. Въпреки това, банкрутите означиха понижение през 2020 г. благодарение на огромните ограничения за подкрепяне във всички страни.

„ Премахването на ограниченията за подкрепяне на бизнеса докара до естествено нарастване на растежа на несъстоятелността в района. Не бива да забравяме, че пред стопанските системи съществува ново предизвикателство – последствията от руско-украинската война. Очакваме нарастване на несъстоятелността през идващите тримесечия, като конфликът на Изток може да направи процеса още по-бърз “, коментира Румен Шиков, риск управител в " Кофас България ".

                                                     Несъстоятелността в Централна и Източна Европа



За оценения интервал (2019 година – 2021 г.) икономическата обстановка в България отбеляза забележителна динамичност - от стопанска система, мощно подтиквана от частно ползване и възходящи приходи, до цялостно блокиране и лимитирано търсене в някои браншове. Рестриктивните ограничения от държавното управление по време на Коронавирус вълните са сред главните фактори, повлияли на броя банкрутирали компании, се показва в разбора.

Рискът от неплатежоспособност остава забележителен при високо задлъжнелите и новообразуваните компании. Предприятията с по-нестабилни бизнес модели също са застрашени в настоящата обстановка на възходящи непрекъснати разноски.

„ Подобно на останалите стопански системи в Европейски Съюз, в България също следим „ зомби “ резултата от държавното финансиране, което поддържа сдруженията на „ изкуствено дишане “ . В момента геополитическото напрежение се усилва дружно с волатилността на цените на съществени артикули като нефт, газ и електрическа енергия. Това сигурно ще окаже въздействие върху оценките ни за идната година “, добавя Румен Шиков.

Секторите с максимален дял на банкрути в България през 2021 година са действия в региона на персоналните услуги, строителство и недвижими парцели, търговия, бизнес услуги (с изключение на финансовите), дрехи. В тези браншове компаниите са наранени в най-голяма степен от забавени заплащания, непокрити разноски по време на ковид-блокирането, намаляло търсене, незадоволителни вложения и достъп до финансиране.

Сектори, които бележат стабилно развитие въпреки Коронавирус вълните, са тези с обичайно по-висока добавена стойност или такива, които макар намаляването на размерите, съумяха да компенсират незадоволителното търсене в една от бизнес линиите с нарастване в други, показват от " Кофас ". Сред тях са компаниите от автомобилната промишленост, телекомуникационните услуги, електротехника и електроника, алкохолни питиета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР