Фалити на културни институти и предстоящи протести, свързани с парите

...
Фалити на културни институти и предстоящи протести, свързани с парите
Коментари Харесай

Шефът на Кукления театър: Ще има фалити и протести

Фалити на културни институти и идни митинги, свързани с парите за просвета в бюджета на страната, предвижда шефът на Държавния куклен спектакъл в Пловдив и член на Управителния съвет на Асоциацията на работодателите в театралната област Петър Влайков.

Той гостува в  БНТ Подкаст „ Къде живеем? “ с Камен Коларов от студиото на Българска национална телевизия в Пловдив.

„ Е, през август месец няма и доста смисъл от митинги, въпреки че видяхме тук, че публичното мнение съумя да разсъни някаква реакция в политиците, само че –  Да!, гилдията е подготвена и допускам, че живот и здраве, в случай че няма някакво позитивно отношение, някакъв поврат в отношението към нас, най-вероятно ще се стигне до митинги! “ – сподели Влайков като акцентира, че те няма да бъдат пред Министерството на културата.

Попитан дали чака банкрути на културни институти Петър Влайков съобщи –

„ А, да, сигурно ще се стигне до там. В асоциацията сме сложени пред един безразсъден проблем още веднъж, тъй като стигнахме до там, че работодателите – Асоциация на работодателите в театралната област, започнахме да си приказваме за това по какъв начин да излезем на митинги, с цел да си защитим хората. Защото ние желаеме актьорите ни да са добре платени. Искаме не добре – обикновено! Да не бъдат непрекъснато на екзистенц минимума. Искаме хората да са добре “.

Директорът на Кукления спектакъл в Пловдив бе безапелационен, че има вяра в триумфа на министерството на културата да извоюва повече средства в бюджета за идната година.

Неглижирането на културата от страна на политиците, съгласно Петър Влайков, е пагубно за обществото ни като цяло.

„ Ами, доста е тъжно. Това води първо до обезличаване на национално схващане. Ето, думата родолюбец към този момент звучи отрицателно! До там сме стигнали! Води до обезличаване на една нация!  Води до това да се раждат хора, да раснат в фамилии, в които ценностната система е това, което, са гледали по едни избрани канали на малкия екран – 90-те години – 2000-ната, с избран тип музика и избран тип хармония. Води до това на абитуриентските балове девойките да са полуголи и да считат това нещо за влиятелно “, сподели Петър Влайков.

А на политиците изясни:

„ Процесите в културата са дълготрайни. Там резултати, тази невидима добавена стойност, нали, те чакат политиците добавена стойност във тип на финанси, които се връщат, тя е неизмерима тази добавена стойност. Тя води до едно по-интелигентно общество, по-културно, по-възпитано, по-мислещо. Тези хора връщат тази добавена стойност – невидимата, в страната. “

Цялото изявление с Петър Влайков – шеф на Държавен куклен спектакъл – Пловдив и член на Управителния съвет на Асоциацията на работодателите в театралната област,, можете да гледате в YouTube канала на Българска национална телевизия Пловдив –https://www.youtube.com/watch?v=glV9-o7pa0k

Следете Българска национална телевизия Подкаст “Къде живеем? ” “НА ЖИВО ” в YouTube каналa на Българска национална телевизия Пловдив., както и в Подкаст каналите на Българска национална телевизия в Spotify, Soundcloud, Гугъл Podcasts и Apple podcasts.  Пишете на email: [email protected].
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР