Фалити на хотели в „Слънчев бряг” може да последват банкрута

...
Фалити на хотели в „Слънчев бряг” може да последват банкрута
Коментари Харесай

Томас Кук дължи 36 млн. евро на българските хотелиери

Фалити на хотели в „ Слънчев бряг” може да последват банкрута на „ Томас Кук”. 36 милиона евро са отговорностите на английския туроператор към българските хотелиери.

Около 58 са българските хотели, които работят с английския туроператор. Според калкулации на ръководителя на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов загубите за сектора могат да стигнат до 100 милиона лв.. Практиката на английския туроператор да се разплаща два месеца, откакто туристите са си тръгнали, значи, че най-силният сезон - юли и август, в който и цените са най-високи, не са платени на хотелиерите. Неприятната изненада за хотелиерите в Слънчев бряг, е че са очаквали това заплащане да бъде осъществено на 1 октомври.

Междувременно два полета от Бургас и един от Варна би трябвало да извозят английските туристи, на които по график почивката им свършва през днешния ден. Те се извършват от немския транспортьор „ Кондор”, който е част от групата на „ Томас Кук”, само че продължава да лети. Оказва се, обаче, че за 60 от туристите няма места в самолетите и ще бъдат върнати в „ Слънчев бряг”, заяви БТВ.

Ивон и Майкъл Солта са измежду английските туристи в нашия курорт. Те честват в „ Слънчев бряг” 50-годишен празник от сватбата си. Двамата са си изкарали отлично в нашата страна. Признават, че единственият противен миг от почивката им са неприятните вести за туроператора, провел ваканцията им.

„ Наистина ли на хотела няма да му бъде заплатено за нашето посещение? Това е извънредно! Срамно е! Те работят толкоз доста! ", споделя Ивон. В момента в хотела има над 200 английски и немски туристи на „ Томас Кук”. От управата са безапелационни, че откакто ги изпратят, повече няма да одобряват посетители на банкрутиралия туроператор.

„ Няма смисъл, при изискване, че чакаме такава огромна сума, да продължаваме да субсидираме Томас Кук ", декларира хотелиерът Ростислава Димитрова и добавя, че към днешна дата не може да ви каже какви ще са загубите, а „ идващите дни ще вършим планове, само че за нас загубите са доста огромни, тъй като те са ни главен сътрудник ". 45 хотела в Слънчев работят с „ Томас Кук” и са пострадали от банкрута на туроператора.

„ Реално може да последват банкрути на хотели и на всички по веригата, които са. Това са огромни суми, които нямаме виждане по кое време ще бъдат платени… И служащи чакат заплати, и снабдители чакат заплащания ", Пламен Копчев, ръководител на Съюз на притежателите в „ Слънчев бряг”.

Разтревожен дали ще получи последната си заплата е и автобусният водач Хикмет Аптърама, който транспортира туристи до летището. „ Досега никой нищо не ни е споделил дали ще ни заплати. Човекът в случай че не вземе от „ Томас Кук”, на нас по какъв начин ще ни заплати, обезпокоени сме, всеки е обезпокоен ", споделя Хикмет.

Над 50 хотели у нас ще бъдат наранени с десетки милиони, предвижда ръководителят на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. „ Такава скица, при която клиентът заплаща януари-февруари своята отмора в България, а хотелиерът получава 60 дни след август парите и в последна сметка не ги получава съгласно мен е порочна и не би трябвало да се позволява повече”, счита Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.

„ По-всяка възможност хотелите няма да могат да получат цялостната сума на своето обезщетение. Това включва и българските хотели. Това слага въпроса за какво „ Томас Кук” не е регистриран по българското законодателство”, споделя Драганов.

За да се оправят с рецесията, хотелиерите упорстват за интервенция на страната. А поради банкрута на „ Томас Кук” английското държавно управление стартира най-голямата интервенция по репатриране на английски жители след Втората международна война. Над 100 и петдесет хиляди души са наранени.

Правителството съобщи, че пуска спомагателни полети за две седмици, които да извозят до родината им 155 000 английски туристи, наранени от банкрута. Британският транспортен министър сподели, че интервенцията по превозването върви безпрепятствено. Пътници обаче се оплакаха от дълги опашки по летищата и нарушавания в полетите, един от които е бил занимателен девет часа.

Служители на банкрутиралата компания също не могат да извършват обикновено отговорностите си. Министърът въпреки всичко посъветва туристите да не приключват предварително почивката си, а да си тръгнат на плануваната дата, като авансово ревизират в уеб страницата на „ Томас Кук " статуса на полета си, преди да потеглят за летището.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР