Фалит застрашава мнозинството малки фермери в България, след като заповед

...
Фалит застрашава мнозинството малки фермери в България, след като заповед
Коментари Харесай

Защо БАБХ удря малките производители на животински продукти?

Фалит заплашва болшинството дребни фермери в България, откакто заповед на Българската организация по сигурност на храните изцяло забрани продажбата на скотски артикули на пазарите в страната, алармират от сектора.

Заповедта на БАБХ, издадена на 10 ноември, предизвестява за влошена епизоотична конюнктура в страната - по-точно, редица епидемии тази година измежду селскостопанските животни, като инфлуенца по птиците, африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и " други ". Според регулаторът това постанова прекъсване на организирането и провеждането на пазари и изложения за всички типове домашни животни и птици, от една страна, и продажбата на скотски артикули на сходни пазари, от друга.

В случая обаче не става дума за нелицензирано произвеждане на месо, яйца и млечни продукти - в противен случай, заповедта визира и всички публично регистрирани производители със прецизно следено произвеждане. Част от тези производители продават стоката си на вериги магазини, които не са наранени от възбраната. Така се стига до парадокса, че същите артикули могат да бъдат открити в супермаркета, само че не и на локалния пазар.

Много други фермери обаче оферират стоката си непосредствено и единствено на пазари - и в този момент са заплашени от банкрут.

Според производителите, изразили мнението си в отворено писмо до шефа на БАБХ, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и основния омбудсман, възбраната е непозволена и неаргументирана. И акцентират, че тя е безсрочна и без ясна индикация по кое време може да бъде анулирана.

" Включването на тази категория артикули в заповедта на БАБХ не е обосновано и разисквано нито с евентуални пострадали страни, нито е аргументирано пред необятната общност въз основа на констатации, наблюдения или справедлива експертна оценка ", акцентират те.

И означават, че решението пази интереса единствено на огромните производители, в контраст с обещанията на държавното управление да подкрепят дребния бизнес. Това се поддържа от обстоятелството, че заповедта излиза тъкмо сега, в който започва по-масовото осъществяване на продукцията. Това би могло да принуди доста дребни производители да търсят бързата й продажба на огромните вериги, които ще докара до спад на цената, загуба за тях и облага за едрия бизнес в бранша.

" Като хора, които работят с дребни производители, имаме вяра и виждаме, че тези производители имат основна роля за развиването на редица райони в страната и сходна заповед ще има трайно отрицателен резултат върху тях и България, изключително в подтекста на компликациите пред селскостопанския бранш ", пишат още фермерите.

Съмненията за работа на регулатора в интерес на огромния бизнес идват и от обстоятелството, че в първичната си версия заповедта включва и възбрана да се продават мед, пчелни и рибни артикули - въпреки този тип артикули по никакъв метод да не са наранени от инфлуенца, чума или шарка. Все отново на 14 ноември БАБХ редактира заповедта и маха това ограничаване.

Не излиза наяве и какво общо имат заболяванията по птиците или свинете с производството на млечни артикули, нито по какъв начин продажбата на кашкавал или сирене на пазара може да популяризира шарка по козите и овцете.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР