Фалиралата КТБ може да бъде допълнително източена с делата срещу

...
Фалиралата КТБ може да бъде допълнително източена с делата срещу
Коментари Харесай

КТБ отново може да бъде източена чрез делата срещу цесиите

Фалиралата КТБ може да бъде в допълнение източена с делата против цесиите сред инвеститори, направени след рухването на банката - с погашение на тлъсти адвокатски възнаграждения на " особени представители " на банката. Това сигнализираха пред " Сега " търговски съдии, които гледат процесите против тези покупко-продажби.

След затварянето на банката доста инвеститори, компании и физически лица пробваха да спасят част от парите си, като си прехвърляха вземания и си погасяваха взаимно задължения. Така те заобиколиха общия ред на угаждане на кредиторите и ощетиха останалите, които не са работили по тази скица. Сега обаче синдиците оспорват част от тези покупко-продажби. Загубата от банкрута на четвъртата по величина българска банка, чийто мажоритарен притежател беше Цветан Василев, се пресмята на към 4 милиарда евро.

Опасенията на комерсиалните съдии, че останалото от банката ще се доизточи, идват от решение на Върховния касационен съд (ВКС) по такова дело. В него тримата висши съдии настояват, че по делото е трябвало да взе участие и представител на банкрутиралата банка, какъвто е нямало на долните две инстанции. В Закона за банковата неплатежоспособност няма такова условие. Мнозинството от съдиите от долните инстанции одобряват, че тези каузи, водени от синдиците на банката, се гледат, без самата банкрутирала кредитна институция да е страна. Причината е, че сега, в който се открие произвеждане по неплатежоспособност, банката на процедура умира, тя няма органи, няма кой да я съставлява и няма опция за излекуване, даже да удовлетвори всички кредитори. Но откакто Върховен касационен съд подрежда по делото да взе участие представител на банката, това няма по какъв начин да е някой от синдиците й. Защото синдикът е завел желае против цесията, т.е. няма по какъв начин той да е и просител, и ответник. За задачата на банкрутиралата банка би трябвало да бъде назначен юрист, така наречен необикновен представител. На него не се заплащат минималните възнаграждения като на длъжностен бранител, а възнаграждението му минава по цената за адвокатските заплащания.

И въпреки и законът да разрешава то да бъде понижено на половина, защото делата са с голям веществен интерес, хонорарите могат да стигнат и даже да надминат 100 000 лева, обясниха магистрати пред " Сега ". А единственото нещо, което юристите биха правили от името на банката в тези производства, е да участват в правосъдната зала. Тези разходи се дължат от банкрутиралата банка, по този начин би се стигнало до следващото й източване, този път за адвокатски възнаграждения, които ще са милиони левове. Според съдиите би било рисково, в случай че решението на тримата висши търговски съдии се трансформира в процедура. Според градски съдии комерсиалните магистрати са доста единни и щом един състав приема тази процедура, ще го създадат и другите. " Надяваме се да се предизвика законодателна смяна, че банкрутиралата банка не е страна по тези производства ", обясниха магистратите.

Според публикуваната преди 3 години информация от синдиците най-голямата цесия на физическо лице е осъществена от издателя Мартин Златков - за 1.078 млн. евро. А известният италиански предприемач Едоардо Миролио е трансферирал близо 32 млн. лева Бившата брачна половинка на предприемача Кирил Домусчиев - Ирина, е имала на влог 600 хиляди евро, от които е трансферирала посредством цесия 350 хиляди евро. Според синдиците голяма сума е трансферирал и предприемачът Гриша Ганчев през компанията си " Литекс " АД - 1.1 млн. лева Българският енергиен холдинг е в листата с 2 цесии за към 29 млн. лева Парите на държавната компания в КТБ през последните 2 години са били над 500 млн. лева Не е ясно обаче каква част от тях са били в банката към датата на слагането на КТБ под специфичен контрол. Много и солидни влогове имаха " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", НЕК, " Летище София ", РВД, Държавният състезателен тотализатор.

Депутатът Делян Пеевски стартира промени в Закона за банковата неплатежоспособност, свързани с цесиите, и Народното събрание ги одобри. След това Търговската гилдия на Върховен касационен съд ги нападна пред Конституционния съд с мотив, че противоположното деяние на закона нарушава правилата на правовата страна. Конституционното дело към този момент е на отчет при Надежда Джелепова, която е от новите попълнения в съда. Поправките " Пеевски " се популяризираха като улесняващи синдиците при воденето на делата против цесиите. Критиците на корекцията обаче виждат в нея само основаване на безпорядък в стопанския оборот. Преди гласуването съавторът на закона Йордан Цонев направи изказване, че заведените правосъдни каузи за старите прихващания са с общ интерес от 1.17 милиарда лева Стойността на заличените обезпечения, които със закона могат да се реактивират, е 233 млн. лева Общият резултат от приемането на закона съгласно Цонев е към 1.4 милиарда лева, които синдиците щели да съберат.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР