Фалиралата криптоборса FTX подаде иск срещу вътрешни лица в FTX

...
Фалиралата криптоборса FTX подаде иск срещу вътрешни лица в FTX
Коментари Харесай

FTX съди вътрешни лица за 323 млн. долара загуби в Европа

Фалиралата криптоборса FTX подаде иск против вътрешни лица в FTX Europe AG, с цел да си възвърне 323 млн. $, които е вложила в провалена агресия на европейските криптопазари.

Придобиването от FTX на основаната в Цюрих, компания Digital Assets DA AG, в този момент известна като FTX Europe, е една от многото " съмнителни вложения ", направени със средства на клиенти и предопределени най-вече за обогатяване на създателя на FTX Сам Банкман-Фрайд и неговите сътрудници.

Това се споделя жалбата, подадена в съда по неплатежоспособност в Делауеър, представена от Reuters.

След като FTX подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност през ноември, тя се опита да продаде FTX Europe, само че стигна до заключението, че нито един покупател няма да предложи значима стойност за компанията, напомня организацията.

FTX закупи Digital Assets за близо 400 млн. $ в три покупко-продажби през 2020 и 2021 година, като се надяваше да получи регулаторни утвърждения и да разшири активността си на европейските пазари.

По напътствие на Банкман-Фрайд борсата е траяла напред с " голямото надплащане ", макар че е знаела, че компанията има малко повече от бизнес проект и " към момента не е стартирала ", се споделя още в подадената тъжба.

Сега подателите й целят възобновяване на заплащанията, осъществени на Патрик Грун и Робин Мацке, които са съоснователи на Digital Assets и остават отпред на FTX Europe, откакто FTX придобива компанията им, както и на Брандън Уилямс, ръководещ шеф в Cosima Capital, който е оказал помощ за придобиването.

Искът е ориентиран и против Lorem Ipsum Holding UG, немско холдингово сдружение, благосъстоятелност на Matzke.

Грун, Мацке и Уилямс не бяха открити за коментар, а Cosima Capital не отговори на запитването, отбелязва Reuters.

FTX твърди, че Банкман-Фрайд е имал персонални връзки с Грун и Уилямс и " история на услуги за тях " преди придобиването.

Според жалбоподателите Грун е похарчил средствата на FTX за " разхитителен метод на живот ", в това число 13 млн. $ за 7 парцела в Орегон, закупуване на брониран Кадилак с пари в брой и наемане на личен състав, в това число камериер и готвач на цялостен работен ден.

FTX е подала сходни правосъдни искове, с които желае да си върне парите и от неин някогашен топ юрист, създателите на платформата за търговия с акции Embed, други банкрутирали криптокомпании и K5, капиталова компания с политически контакти и връзки с известни персони.

FTX подаде молба за отбрана от банкрут през ноември, заявявайки, че не е в положение да изплати изцяло отговорностите на клиентите, които са подали средства на нейната борса.

Прокурорите упрекнаха 31-годишния Банкман-Фрайд, че е откраднал милиарди долари от клиентите на FTX, с цел да покрие загубите на обвързвания с него хедж фонд Alameda Research.

Банкман-Фрайд отхвърля обвиняванията и пледира почтен. Други вътрешни лица на FTX са се признали за отговорни по федерални наказателни обвинявания, добавя Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР