Фактите:Преди 8 месеца, през август 2023, се получава искане от

...
Фактите:Преди 8 месеца, през август 2023, се получава искане от
Коментари Харесай

Настимир Ананиев за акцията на МВР: Не проверяват мои фирми, а фирми на белгийски граждани

Фактите:

Преди 8 месеца, през август 2023, се получава искане от белгийската прокуратура в Антверпен за информация и документи, свързани с белгийски жители, които имат белгийски и български компании, работещи на територията на България.

Макар и в закона да написа че би трябвало до 3 месеца да се подхващат дейности и да се върне информация до запитващата страна, нашата прокуратура не подхваща нищо 6 месеца до февруари 2024, когато поискват от Софийски градски съд позволение за “претърсване и изземване ” за два офиса. (интересно съвпадане е,че тъкмо по това време започнахме да изслушваме прокурори в комисията за Нотариуса в НС)

Единият е този, в който се обитава моя компания, обслужваща счетоводно български и задгранични юридически лица, в това число проверяваните лица. Другият офис на ул. Парчевич е на счетоводната адвокатска фирма, която В МОМЕНТА обслужва проверяваните лица.

Първо съдът отхвърля да даде позволение за моя офис, само че прокуратурата отива при различен арбитър, работил преди в профилирания съд, който месец по-късно – на 22 март – позволява иземване и в моя офис.

На 10 април полиция и следователи влизат в моя офис с искане за даване на документите на три компании, благосъстоятелност на две белгийски физически лица. След като са изчакали един час идването на счетоводителя, са взели с протокол документите на трите компании.

В документа от определението на българския съд, в което се позволява влизането в моя офис написа “органите на досъдебно произвеждане не рзполагат с друга опция за намиране и проиобщаване на въпросните доказателства. “ – само че за какво никой нас не ни е търсил с цел да получи тези документите, които са им поискали от Белгия? Също по този начин къде са доказателствата, че не е имало друга опция.

Ето повече информация и за въпросните 3 компании

Фирма 1

- Българско юридическо лице, записано през 2013-та година. Занимава се с транспортна активност. Обслужвано е от юли 2015-та година до март 2019-та година.

Приходи:

- 2017 – доходи от продажба на услуги – 17,798 лв., доходи от продажба на ДМА – 35,930 лв.

- 2018 – доходи от продажба на услуги – 23,274 лв.

- 2019 – доходи от продажба на услуги – 28,760 лв.

Фирма 2

- Българско юридическо лице с активност в региона на услугите. Фирмата е учредена през юли 2011. Договор за счетоводно обслужване с новия белгийския притежател е от септември 2020. Прекратяване на услугите – април 2021.

Приходи:

- 2020 – доходи от продажба на услуги – 28,163 лв.

- 2021 – доходи от продажба на услуги – 49,286 лв.

Фирма 3

- Българско юридическо лице с активност интернационален транспорт. Фирмата е учредена 2020. Обслужвана е сред август и декември 2020 (от основаването до декември). През януари 2022 прекратяваме услугите след акто нямаме контакт със притежателя цяла година..

Приходи:

- 2020 – доходи от продажба на услуги – 5491 лв., доходи от продажба ДМА – 9094 лв.

- 2021- няма активност

Поради огромния интерес към фамилния ми бизнес и с цел да огранича “свободните съчинения ”, отпущам информация и за него.

До 2008 съм живял в Ирландия. Върнах се по две аргументи - разрастването на бизнеса ми с неподвижен парцели и желанието ми да завърша EMBA в АУБГ.

През 2008, 2009, 2010, 2011 и 2012 бях направил портфолио от капиталови планове в България, което представях пред вложители и на изложби по целия свят - Ирландия, Англия, Русия, Кувейт, ОАЕ, Белгия, Холандия, Франция, Германия, Казахстан и Китай. Също по този начин се занимавах с покупка, продажба, поддръжка и ръководство на недвижими парцели и разчистване на офиси..

През 2012 белгийска клиентка, която съветвах за пазара за недвижими парцели ми предложи да създадем холдинг, в който да влязат моите и нейните компании, което и направихме.

Тя притегли белгийски и холандски клиенти, които обслужвахме и консултирахме. Идеята беше да предлагаме така-нареченият „ one stop shop for business development in Bulgaria ” или приемането на целия кръг от услуги на задгранични бизнесмени, искащи да влагат в България.

Предлагахме разнообразни услуги - счетоводни, административни, правни, асортимент на личен състав, покупка, продажба и наем на парцели, маркетингови и социологически изследвания, персонално посланичество и посланичество на договаряния и други.

Бизнес парнъорката ми от Белгия реши да се прибере назад в Белгия и това приключи нашите общи планове, Някой клиенти се потеглиха, други останаха и доведоха нови. През 2021 свих активността по счетоводно обслужване като ни останаха единствено няколко чуждестрани клиента. Бях решил да стартира нов бизнес, само че появяването на Продължаваме Промяната замрази тези проекти.

С други думи, няма никакво подозрение, че прокуратурата влезе в предизборната акция. Тя употребява европейската заповед за заслон и вместо да прати писмо, прати полиция в офиса ми откакто цялостен месец търси втори арбитър, който да позволи „ поръчката “. Също по този начин е значимо да се означи,че не ревизират мен или моя компания, а компании на белгийски жители.

От информацията, която споделих за компаниите, се вижда, че не работя и с трите компании към този момент няколко години. С Фирма 2 съм работил последно април 2021 – преди 3 години и преди влизането ми в Народното събрание като представител на коалиция „ Продължаваме Промяната “.

Относно подозренията за пране на пари и дали е имало индикации – сами виждате, че през времето, в което съм работил с тези компании, годишните им доходи са извънредно ниски, даже оскъдни. Вярвам на счетоводителите си и не съм получавал индикации за нередности. Предоставил съм всички нужни документи и няма от какво да се тормозя, тъй като истината е на моя страна!

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР