Фактите и легендите около потъването на Титаник отдавна се преливат

...
Фактите и легендите около потъването на Титаник отдавна се преливат
Коментари Харесай

Неподозирани истини за Титаник, които ще ви изумят

Фактите и легендите към потъването на Титаник от дълго време се преливат в една непрестанна върволяк от пъстри и колоритни истории. Тук сме събрали някои от неподозираните истини, за които даже най-големите почитатели на кораба не подозират:

Бюджетът, който е даден за изработката на кино лентата Титаник, е бил в пъти по-голям от този за изработката и обзавеждането на самия транспортен съд.

Титаник в действителност е имал четири комина, които са се трансформирали в емблематични. Реално обаче единствено един от тях е работел. Останалите три са построени единствено с цел да наподобява корабът по-внушителен.

Най-хубавата каюта в първа класа е била на цена от 4 350 $. Пътниците от втора класа трябвало да платят по 1 750 $, с цел да станат част от историческото корабоплаване. За най-бедните цената била 30 $ за място.

На кораба не е правена подготовка за използването на избавителните лодки. Тя е била планувана за деня, в който Титаник потъва.

Освен хора измежду оживелите от трагичното събитие има и две кучета.

На борда на Титаник не е имало нито една котка. Това е прекомерно необичайно, защото в тези години се е считало, че пухкавите любимци носят добър шанс на моряците. Освен това те са се грижели на палубите да не пъплят гризачи.

 Кораб Титаник

Един от оживелите на кораба е основният пекар. Преди конфликта той е изпил толкоз доста алкохол, че ледените води не съумели да обиден сгорещените му органи.

В човешката история Титаник е единственият океански лайнер, който е потопен вследствие на конфликт с айсберг.

Корабът потъва изцяло за 2 часа и 40 минути след конфликта с ледената планина.

Ако капитанът бе получил известието за айсберга 30 секунди по-рано, злополуката щеше да се избегне. Всъщност, времето от забелязването на плаващата ледена планина и конфликтът е малко над 30 секунди.

Повечето от избавителните лодки не са били натоварени в цялостния си потенциал. Ако правилото във водата да се спускат единствено цялостни лодки бе спазено, нито един пътник нямаше да загуби живота си в ледените води.

Дължината на Титаник е съвсем колкото височината на Емпайър Стейт билдинг – постройката в Ню Йорк, считана за едно от Седемте чудеса на модерния свят.

Айсбергът, поставил завършек на пътуването на величествения транспортен съд, е почнал смъртоносния си път през 1000 година преди новата епоха.

Общо 13 са двойките, които са чествали медения си месец на лайнера.

На Титаник не е съществувала каюта с номер 13. Тази процедура се ползва и през днешния ден в доста страни що се отнася до номерациите на хотелски стаи или седалки в самолетите. Все още битува мнението, че цифрата носи неприятен шанс.

Установяването на самоличността на 15 пасажера е било извънредно мъчно, защото те са пътували под подправени имена. Един от тях е отвлякъл детето си, а различен е излъгал за данните си, с цел да се настани в първа класа, при изискване че имал билет за втора.

900 тона – толкоз е общият товар на кораба. На всеки 24 пасажера са се падали по 53 000 литра питейна вода и 825 тона въглища.

През 1898 година излиза книгата Futility, превеждана като Напразно, Безсмислено или Безсилие. В нея британският публицист Морган Робъртсън споделя за най-големият транспортен съд, строен в миналото. Той го назовава Титан. Корабът се дефинира като непотъващ преди пътуването, само че се сблъсква с айсберг и потъва в студена априлска нощ. На 15 април 1912 година същата орис застига Титаник.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР