ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Изгаряйте всичко, освен автомобилни гуми: Полша остава без въглища

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" 595 евро на звук. Лошо ", споделя русата жена на междинна възраст, седнала зад кормилото на остарялото си БМВ. Дошла е във въглищната мина " Силезия " в Чеховице-Джеджице в Южна Полша, с цел да се осведоми за цената на въглищата.

Висококачествените въглища костват даже 637 евро за звук - толкоз е месечната заплата на доста от жителите на Горна Силезия. " Трябват ми най-малко три тона за зимата ", споделя дамата пред Дъждовни води. За отоплението на еднофамилна къща са нужни към три до четири тона въглища през зимата. Ако преди за отоплителния сезон са били нужни сред 400 и 600 евро, тази година разноските ще бъдат доста по-високи. Прогнозите плануват внезапно рухване на температурите още през ноември.

Полша - страната на въглищата

Въглищата, наричани още " черното злато ", имат дългогодишна традиция в страната. В Горна Силезия, да вземем за пример, каменни въглища се добиват от двеста години. Сега обаче региона се приготвя за прекосяването към други енергийни източници. До 2049 година Полша възнамерява последователно да прекрати производството на въглища. Но към този момент изкопаемото гориво към момента е належащо, защото е единственият източник за отопление за над три милиона семейства.

Правителството публично поддържа продължаването на употребата на мините. Същевременно се приема мълчешком нуждата минната индустрия последователно да бъде спряна, тъй като носи загуби за милиарди. На фона на последователното понижаване на локалния рандеман, до неотдавна от Русия са се внасяли по-евтини и качествени въглища - главно за отопление на полските домове. Руската инвазия в Украйна и неочакваното ембарго на полското държавно управление върху съветските въглища значат, че в този момент хората са принудени да търсят други възможности.

Горивото на три милиона семейства

В полските хранилища цените са високи. В интернет се намират и по-евтини оферти, само че не постоянно има наличия. За минути офертите свършват, ползата е доста висок.

По-голямата част от трите милиона семейства, които се отопляват на въглища в Полша, са населявани от по-възрастни и небогати хора, които не употребяват интернет. През последните две десетилетия по-младите и заможните са вложили в други технологии, употребяващи газ или в термопомпи. За тях постоянно има и обществени дотации. Но въглищата не престават да преобладават в дребни градове и села, а старите и неизолирани къщи там се нуждаят от доста повече сила, с цел да се затоплят.

Ярослав Качински, водачът на ръководещата национално-консервативна партия, знае за казуса. На среща с гласоподаватели на 4 септември 2022 година той съобщи: " В момента би трябвало да изгаряте всичко, като се изключи автомобилните гуми. Полша би трябвало да се стопли по някакъв метод. "

Риск за здравето на хората

В същото време фактът, че доста поляци следват съвета му, води до рисков за здравето смог. Най-лошо е качеството на въздуха в Силезия. Регулаторните органи постановат санкции за приложимост на несъответствуващи горива. Но те са толкоз алегорични, че не могат да спрат изгарянето на остарели мебели или боклуци в добавка към въглищата и дървата в печките.

Всяка година в Полша умират до 45 000 души поради нечистия въздух, твърди организацията " Polish Smog Alert ". Правителството е въвело закон, допускащ потреблението на нискокачествени въглища, които отделят доста огромно количество токсични и канцерогенни субстанции в атмосферата. " Хората ще се стоплят ", споделя търговец на въглища пред мината в Бжешч. " Но въпросът е какво ще изгарят? "

Автор Лукаш Грайевски
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР