ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Не може да си неутрален в окото на бурята

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Достатъчно ли е дребна страна да съобщи, че е неутрална, с цел да я подмине геополитическата стихия, завихрена от велика мощ, която я счита за част от своята сфера на въздействие? Както ни внушават през днешния ден “миролюбците ” във властта?

Имаме превъзходен образец - Унгария, само че не тази на Орбан. Днес е нейният народен празник - 66 години от паметното унгарско въстание против комунистическия режим през 1956 година

Това разяснява във " Facebook " Евгений Кънев.

Международната конюнктура за октомврийските събития през 1956 година е удобна. В Съюз на съветските социалистически републики е ход развенчаване на култа към Сталин, а няколко месеца по-рано Хрушчов е произнесъл своята секретна тирада против култа. На този декор през лятото се надигат служащите в Познан и след всеобщи безредици Полша съумява да издейства известна либерализация на режима и овакантяване на част от руската окупационна войска.

На 23 октомври към 20,000 души се събират в Будапеща към паметника на полски воин от Унгарската гражданска война през 1848 година Известен интелектуалец прочита манифест от 16 точки за завършек на руския режим, неутралитет по австрийския модел и свободни избори с многопартийна система.

Скоро по-късно група младежи желае да влезе в националното радио и да прочете тези точки, само че не е позволена от унгарската Държавна сигурност. Идва вест, че влезлите са арестувани след което стартира и пукотевица. Притеклите се въоръжени елементи обаче вземат страната на революционерите и с тяхна помощ близо 2,000 души се въоръжават. Съветски елементи нахлуват в града, само че след къса битка остават пасивни.

Комунистическият водач Геро Ерно - неотдавна заместил сталиниста Ракоши - напуща Унгария, а министър председател става умереният болшевик Нод Имре. Той от самото начало упорства за спокойно позволение на създалото се напрежение и се договаря с Москва за допускане на още руски войски, само че в същото време признава събитията за въстание, а не за антикомунистически бунт.

На 1 ноември Нод афишира цялостен НЕУТРАЛИТЕТ на Унгария и излизане от Варшавския контракт.

В Москва в началото вземат връх умерените Хрушчов и Жуков за невмешателство. По същото време Франция и Англия са нахлули в Египет да завземат Суецкия канал и руското управление не желае да бъде и то асоциирано с “империалисти ”. Затова са подготвени на договаряния и евакуиране от Унгария.

За няколко дни има мъртвило и сякаш унгарското въстание е съумяло.

Но последват чистки (екзекуции) на комунисти и офицери на службите от въстаниците. Тези събития намират необятен отзив в Съюз на съветските социалистически републики и напълно трансформират настроенията. Тогава хардлайнерите в Политбюро, подкрепени от другаря Мао вземат връх и на посланика Андропов е разпоредено да заблуди премиера Нод, че всичко е наред, до момента в който на 4 ти ноември руските войски нахлуват в Будапеща от няколко направления под управлението на маршал Конев.

Въпреки че схваща обстановката, Нод не се взема решение да заповяда на унгарската войска да окаже опозиция, която самата е разцепена сред просъветско управление и провъстанически бойци. Скоро е наложено ново държавно управление отпред с Кадар Янош.

Нод, дружно с други министри бяга в югославското посолство, което след дни напуща с лъжливи гаранции за свободно овакантяване на страната. Арестуван е и след две години е екзекутиран.

Съпротивата продължава до 9 ноември, когато въстанието е дефинитивно смазано с цената на 2,500 починали унгарци и 700 руски бойци. И десетки хиляди ранени и стотици хиляди напускащи Унгария.

Бунтът е смачкан и поради пасивността на Запада, ангажиран със сагата към Суецкия канал и нежеланието му да води война с към този момент нуклеарния Съюз на съветските социалистически републики.

Но Унгария дава доказателство за надълбоко непознатия комунистически режим от руски вид на страните от Източна Европа. И става знаме на борбата на тези нации до окончателното му рухване. Но историята очевидно се повтаря.

Честит народен празник, Унгария!

Бъди интелигентна България и не допускай внушенията за индиферентност, когато си в окото на бурята!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР