ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще се самоубият ли по-малките партии?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
ГЕРБ завоюва изборите, само че в този момент въпросът е дали може да сформира ръководство. Три партии към този момент отхвърлиха коалиция с ГЕРБ. Останалите разновидности не са доста. Свободна Европа попита специалисти какво следва.

На парламентарните избори в неделя ГЕРБ завоюва с преднина от 5%. Тази победа обаче може да се окаже " пирова ", споделиха специалисти. Причината е че партията на Бойко Борисов, въпреки и победител, мъчно ще сформира държавно управление. Свободна Европа потърси политолози и социолози, които споделят, че първото място на ГЕРБ този път не е сигурен знак нито че ще се образува държавно управление, нито че партията още веднъж ще бъде трайно на власт.

Защо ГЕРБ още веднъж е първа

Според социолога Живко Георгиев и политолозите Огнян Минчев и Даниел Смилов водещ фактор за това ГЕРБ да е първа на изборите е спадът в поддръжката към други партии, най-много " Продължаваме промяната " (ПП), която победи през ноември с към 3% % преднина пред ГЕРБ. Числата също са в поддръжка на това изказване. От изборните резултати се вижда, че Политическа партия е изгубила доста повече гласове по отношение на ноември, в сравнение с ГЕРБ е спечелила. За първата партия поддръжката е паднала с към 164 000 гласа от близо 670 000 на към 506 000. За втората гласовете са се нараснали с 38 000 - от към 596 000 на 634 000.

" ГЕРБ съвсем си възпроизведе резултата. Просто си взе своя електорат без добавката, която имаше (ПП) на предходните избори от углавен избор против ГЕРБ ", сподели Георгиев пред Свободна Европа. Според него този избор се е " разтворил " - " част от него отиде при " Възраждане ", които не престават да вземат углавен избор против системата най-общо казано, част - при " Български напредък ", добави социологът. Политологът Даниел Смилов обръща внимание на обстоятелството, че разликата сред ГЕРБ и Политическа партия не е толкоз огромна, колкото се очакваше преди изборите.

" Това, което ми прави усещане, е че този углавен избор е доста сдържан. Помните, преди изборите даваха огромни разлики в интерес на ГЕРБ, 10 %. Всъщност оказа се, че е много минимално. Да, Политическа партия са втора партия, само че това не докара до някаква всеобща поддръжка или доста увеличение на поддръжката за ГЕРБ ", сподели Даниел Смилов. Според политолога Огнян Минчев загубата на Политическа партия се дължи на " сензационния разпад на обединението, която оглавяваше ", както и на " многочислените спешни процеси, които тази партия се опитваше да ръководи – къде по-успешно, къде по-неуспешно. "

Една от рецесиите, пред които беше изправено държавното управление на Кирил Петков по-рано тази година, е подбудена от инфлацията и високите цени, които от своя страна са провокирали терзание у хората - всичко това съгласно Смилов най-вече е асъдействало за обръщането на позициите. По негови думи обаче хората, които са повярвали на обещанията на Борисов, че при ръководство на ГЕРБ цените на силата и стоките ще спаднат, " доста бързо ще се разочароват ", защото инфлацията не е обвързвана толкоз с дейности на българските управляващи.

Друг фактор за промяната на позициите на първите две партии съгласно Смилов е останалото " общо чувство за компликация на обединението, за компликация на ръководството ". Пред Радио Свободна Европа политологът Димитър Бечев показва като вероятни аргументи също въздействието на ГЕРБ във всички огромни градове, което тя си е построила през 12-те години ръководство, както и главните медии в страната, които съгласно Бечев са били " повече или по-малко другарски настроени към господин Борисов ".

Възможна ли е коалиция

От Политическа партия, Българска социалистическа партия и " Демократична България " към този момент оповестиха, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ. На този декор от партията на Бойко Борисов към този момент няма коментар за желанията ѝ след изборите. Самият Борисов към този момент два дни не е направил изказване. Като допустима коалиция в сегашния парламент специалистите показват съюз сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Той би обезпечил 117 от нужните 121 депутати и ще се нуждае от поддръжката на няколко представители на други партии.

Такова държавно управление би имало временен темперамент, като задачата му ще бъде " да ни прекара през зимата ", по думите на Смилов, и да се оправи с неща като доставките на газ, приемането на бюджет и други, за които е нужен работещ парламент. " Тези три партии нямат проблем с " модела Борисов ", Гешев и така нататък и могат да сформират елементарно държавно управление на малцинството, което дори да е " евроатлантическо ", сподели Даниел Смилов. Стефан Янев обичайно поддържа проруски позиции и осъжда глобите против " съветския народ ".

Огнян Минчев обаче уточни, че допустима коалиция с партията на Стефан Янев " би означавала Борисов да си постави надзорен орган от страна на [президента] Румен Радев в личната държавна политика ". Според Живко Георгиев ГЕРБ " е токсична за всички без Движение за права и свободи, само че пък Движение за права и свободи е токсично за всички, включително и за ГЕРБ ". По негови думи, в случай че някоя от дребните партии реши да се коалира с тях, тя би трябвало да е " самоубийствено настроена ". Друг вероятен вид съгласно специалистите е програмно или експертно държавно управление, " въпреки че толкоз са дискредитирани тези формули, че не знам кой би рискувал да го направи ", сподели още Георгиев.

Завръща ли се ГЕРБ

Победата на ГЕРБ " не е изключително огромна " и ще се окаже " пирова победа ", в случай че не се сформира държавно управление с мандата на партията, сподели Огнян Минчев. Победата също по този начин не подсигурява и по-голямо доверие към водача на партията, който по думите на Минчев " ще бъде внимателен ".

" Борисов мъчно може да се върне непосредствено на власт, защото той доста добре, съгласно мен, схваща, че в случай че се върне в цялостната мяра на ръководител на своята партия и министър председател, ще концентрира много мощно напрежение против себе си ", сподели още Минчев. Живко Георгиев и Даниел Смилов считат, че трайно реабилитиране на партията ще е доста по-трудно макар постоянния ѝ електорат. Според Георгиев това би било допустимо със промяна на членове или някакъв тип възобновяване. Той обаче акцентира, че не има вяра в " преработването " на политическата известност. Смилов счита, че вероятно държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи " ще стартира през цялото време с тежки репутационни проблеми ". Според него на тези проблеми трява да се обърне внимание, преди да се приказва за реабилитиране на ГЕРБ. Срещу ръководството на ГЕРБ през 2020 година имаше всеобщи митинги. Техните претенции бяха свързани с битка с корупцията, която съгласно стачкуващите характеризизираше ръководството на ГЕРБ.

Автори: Диляна Теохарова, Николай Лавчиев

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР